Сочиво је једана од најстаријих хранљивих намирница на свету.
Постоје намирнице које углавном заборављамо и не знамо колико могу да допринесу здрављу организма.
Једна таква намирница је сочиво. Сматра се једним од најстаријих хранљивих састојака на свету, а Египћани су сочиво некада сматрали краљевском намирницом. Слично је као пасуљ, долази у разним бојама, али за разлику од пасуља, сочиво се никада не једе свеже већ се прво суши.
Прочитајте још: ВИТАМИН Д се највише налази у овим врстама рибе: А ово је његов једини биљни извор
Лако је доступна намирница, приступачна и поприлично је прилагодљива, тако де може бити додатак у супама, салатама, умацима и варивима.
Сочиво и здравље
Садржи 12 грама протеина и девет грама влакана. Такође богато је антиоксидантима и минералима, укључујући фолате, гвожђе и манган. Сочово садржи и калијум, калцијум и магнезијум, што може повољно да утиче на регулацију крвног притиска.
Додавање влакана у исхрану можете са смањите ниво лошег холестерола и тиме ризик од срчаних болести.
Прочитајте још: Који је најздравији начин да користимо ПОВРЋЕ? Банане сви једемо погрешно
Његова влакна помажу у одржавању здравља црева, контролише шећер у крви, смањује тежину и могућности развоја дијабетеса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ