Изрека каже да лечи све, ако га лепо замолиш!
У народној медицини церова кора потопљена у вину користи се као лек многих болести. За разлику од других врста храста, има испуцалу кору, па се у народу одомаћио и израз "руке испуцале ко церова кора".
Употреби цера у традиционалној медицини је огромна.
Чак једна врста осе на церовим гранама прави легло које временом поприма облик шишарки и користи се за лечење женских болести, за заустављање крварења код одлива:
- прво се стуцају у прах, па се једна кашичица стави у 2дл хладне воде и загрева до врења, кува још 3 минута, а потом остави пола сата, процеди и пије по мало, два пута дневно.
Жир цера користио се често и у исхрани, посебно током тешких ратних година.Правило се и брашно и укусан хлеб. Пошто кора цера садржи горке материје, пече се на 150 степени док не отпадне, или се прокува у две воде.
Листови се такође могу користити у исхрани, а од њих се прави изузетно укусан и здрав чај за чишћење организма, посебно за оне који су били изложени радијацији, а листови су добри за метаболизам.
На дну стабла церовог дрвета временом настаје оштећење, рупа у којој се сакупља кишница, која се у народној медицини користи код свих врста екцема и негу коже.
Текућина узета из исеченог церакористи се за прављење дневних крема за негу лица и испуцалих пета.
Женско испирање - код раница на грлићу материце и цицти на јајнику
- 25 г церове коре
- 25 г раставића
- 25 г жалфије
- 25 г ораховог листа
У литар ипо кључале воде ставити 2 пуне кашике чајне мешавине, пустити да ври 5 минута и оставити 30, па процедити и користити превентивно за испирање једанпут месечно.
Чај за озрачене
- 25 г церове коре
- 15 г листа коприве
- 15 г изопа (милодуха)
- 15 г раставића
- 15 г змијине траве (сикавица, падељ)
- 15 г брезе
У 600 г кључале воде ставити 1 кашику мешавине и пустити да ври 10-ак секунди, опет склонити са ватре и ставити 30 минута, па процедити и пити 3 пута дневно по једну шољу.
Чај против кандиде
- 25 г церове коре
- 25 г ораховог листа
- 25 г мајчине душице
- 25 г босиљка
У 600 г кључале воде ставити 1 кашику мешавине и пустити да ври 10-ак минута, склонити са ватре и оставити још пола сата, па процедити и пити по једну шољу 3 пута дневно.