Јапанска јабука или како је још позната, каки јабука једе се баш у овом периоду.
Код нас није тако популарна, док је на истоку једна од обавезних воћки.
Прочитајте још: Сочна, СЛАТКА, а не гоји! Па, шта је то?
Порекло каки јабуке
Изгледа готово исто као јабука коју сви познајемо само је јако наранџасте боје. Расте у пределима која имају умерено хладне зиме и не тако топла лета.
Место порекла каки јабуке је Јапан. Тамо се могу наћи стабла ове биљке стара и пет векова. Ово воће у Европи се појављује средином 19. века.
Зашто је јапанска јабука добра?
Помаже у борби против штетног ђеловања слободних радикала, повишеног колестерола у крви, шећерне болести, рака, кожних болести, високог крвног тлака и др.
Ово воће богато је витамином Ц. Само 100 г овог воћа задовољава нашу дневну потребу за витамином Ц. Завидна је присутност и других антиоксиданаса попут полифенола, каротеноида и токоферола.
Прочитајте још: Истраживања о ЗЕЛЕНОМ ЧАЈУ: Колико шољи дневно је довољно
Фото: Депосит
Обилује флавоноидима, а нарочито кверцетином сто је чини пожељном намирницом у лечењу кардиоваскуларних обољења. Источна традиционална медицина користи управо каки јабуку као помоћ у лечењу упале црева, хемороида, болести желуца и јетре.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ