Japanska jabuka ili kako je još poznata, kaki jabuka jede se baš u ovom periodu.
Kod nas nije tako popularna, dok je na istoku jedna od obaveznih voćki.
Pročitajte još: Sočna, SLATKA, a ne goji! Pa, šta je to?
Poreklo kaki jabuke
Izgleda gotovo isto kao jabuka koju svi poznajemo samo je jako narandžaste boje. Raste u predelima koja imaju umereno hladne zime i ne tako topla leta.
Mesto porekla kaki jabuke je Japan. Tamo se mogu naći stabla ove biljke stara i pet vekova. Ovo voće u Evropi se pojavljuje sredinom 19. veka.
Zašto je japanska jabuka dobra?
Pomaže u borbi protiv štetnog đelovanja slobodnih radikala, povišenog kolesterola u krvi, šećerne bolesti, raka, kožnih bolesti, visokog krvnog tlaka i dr.
Ovo voće bogato je vitaminom C. Samo 100 g ovog voća zadovoljava našu dnevnu potrebu za vitaminom C. Zavidna je prisutnost i drugih antioksidanasa poput polifenola, karotenoida i tokoferola.
Pročitajte još: Istraživanja o ZELENOM ČAJU: Koliko šolji dnevno je dovoljno
Foto: Deposit
Obiluje flavonoidima, a naročito kvercetinom sto je čini poželjnom namirnicom u lečenju kardiovaskularnih oboljenja. Istočna tradicionalna medicina koristi upravo kaki jabuku kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca i jetre.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU