Чак иако вам није омиљена салата, требало би да једете краставац, јер је ово нискокалорично поврће, пуно воде, корисно и у превенцији, и у контроли више болести - дијабетеса, атеросклерозе, хипертензије...
Неколико нових студија показало је краставци могу помоћи у смањивању нивоа шећера у крви. Иако су испитивања засад обављена само на животињама, зна се да смањивање нивоа шећера у крви значи и мање оштећења крвних судова, па би у том смислу конзумирање краставаца било значајна превенција.
Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?
И кора краставца је здрава
Студија је, такође, показала да би требало јести и кору краставца, која садржи хранљиве састојке и влакна, јер она такође подстиче смањивање нивоа глукозе у крви.
Шире крвне судове, снижавају притисак
Краставци, такође, подстичу ширење крвних судова, што може да помогне у борби против хипертензије и смањи ризик од болести срца. Пацијентима са повишеним крвним притиском саветује се храна сиромашна натријумом, а то су краставци, под условом да их не солите.
Сок од краставца снижава притисак
Једна научна студија показала је да је конзумирање сока од краставца током 12 дана довело до снижавања вредности крвног притиска код старијих особа. Краставац садржи и магнезијум и калијум захваљујући којима се путем урина избацује натријум из организма и тако спушта крвни притисак.
Прочитајте још: РУСКИЊА Викторија Семјонова: СМРТ долази из црева, зато их морамо чистити од ТОКСИНА (РЕЦЕПТ)
Краставци, захваљујући антиоксидативним својствима, помажу у уклањању слободних радикала, одговорних за процесе у организму који воде у болести.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ