Шаргарепа води порекло из централог дела Азије, одакле долази у Европу и Америку. Поврће је које се готово свакодневно користи у исхрани.
Садржи бетакаротен, који јој даје карактеристичну наранџасту боју. Садржи витамине А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Е и витамин К; и минерале – калујум, магнезијум, гвожђе, калцијум, фосфор. На 100г садржи 40 калорија.
Прочитајте још: Чудотворна БИЉКА здравија од спанаћа: Пуна је витамина, јача имунитет, али није добра за СВАКОГА!
Свежу шаргарепу можете да нађете током целе године.
Побољшава вид
Богата је бета каротеном који се у јетри претвара у витамин А. Студије су показале да се смањује ризик од поремећаја вида за 40%.
Каријес
Конзумирање једне шаргарепе након сваког оброка, убија штетне материје у устима. Чисти зубе и елиминише наслаге хране, спречава крварење десни и појаву каријеса.
Висок притисак
Комплекс витамина Б, присутан у шаргарепи, регулише циркулацију крви, обезбеђујући срцу и плућима нормалан рад. Смањује ризик од појаве кардиоваскуларних обољења и помаже у снижавању високог крвног притиска.
Прочитајте још: Сви смо чули за сок од ЦЕЛЕРА, а да ли знате које су његове здравствене користи?
Цревни паразити
Шаргарепе су непревазиђене у лечењу цревних паразита код деце. Једна шоља рендане шаргарепе ујутру на празан желудац, помаже да се отарасите ових непријатних посетилаца у цревима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ