Кајсија се гаји широм света, а узгајана је још у праисторијско време, јер доноси много користи за здравље.
Уколико желите да сачувате срце и да избегнете срчана обољења, кајсија вам може помоћи и то захваљујући високом нивоу калијума који помаже рад срчаних мишића.
Прочитајте још: Најбоље освежење за тропске дане НИЈЕ вода, већ ЛУБЕНИЦА
Мало људи зна колико су кајсије добре. Свакодневним једењем кајсије, свежих или сувих, чистите организам од токсина и бактерија, а уједно ћете се заштитити од инфекције и побољшати имунитет. Док смо у могућности требамо их конзумирати у свежем стању, и појести појести бар две дневно. Плодове воћке пре јела треба темељно опрати.
Кајсија јача кости
Калцијум је потребан да би се кости развиле и остале здраве, а кајсија га садржи у великим количинама. Уз то, ово воће обилује и калијумом, без којег, ако га нема довољно, калцијум не може правилно да се апсорбује.
Одлична је за кожу, успорава старење
Осим тога, комбинација витамина Ц, А и фитонутријената из кајсија гарантује савршено здраву кожу, а антиоксиданси из ове воћке успоравају и процес старења. Зато, док им је сезона, кајсије треба јести што чешће за јаче кости и здраву кожу.
Прочитајте још: Шоља МАЛИНА дневно и младост продужена за 10 година!
Кајсија је одлична за сунчање
Кајсија је извор витамина А, Е, Б и Ц, као и фосфора, калијума, калцијума, магнезијума. Садржи и бета каротен, што говори и њена наранџаста боја. Бета каротен из кајсије чува кожу, нарочито од опекотина, зато је пожељно јести кајсије уколико волите да се сунчате. То је уједно и разлог зашто многе креме за сунчање садрже управо бета каротен.
Кајсија је добра за дијету
Прочитајте још: Чаша сока од ПАРАДАЈЗА мења шаку лекова
Одлична је намирница за особе које спроводе дијеталну исхрану, а препорука стручњака је и да поједете једну кајсију и пре оброка, како би лакше сварили храну. Кајсија, за разлику од неких воћки, може и да засити, бар до наредног оброка, а не утиче на повећање килажу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ