Kajsija se gaji širom sveta, a uzgajana je još u praistorijsko vreme, jer donosi mnogo koristi za zdravlje.
Ukoliko želite da sačuvate srce i da izbegnete srčana oboljenja, kajsija vam može pomoći i to zahvaljujući visokom nivou kalijuma koji pomaže rad srčanih mišića.
Pročitajte još: Najbolje osveženje za tropske dane NIJE voda, već LUBENICA
Malo ljudi zna koliko su kajsije dobre. Svakodnevnim jedenjem kajsije, svežih ili suvih, čistite organizam od toksina i bakterija, a ujedno ćete se zaštititi od infekcije i poboljšati imunitet. Dok smo u mogućnosti trebamo ih konzumirati u svežem stanju, i pojesti pojesti bar dve dnevno. Plodove voćke pre jela treba temeljno oprati.
Kajsija jača kosti
Kalcijum je potreban da bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Uz to, ovo voće obiluje i kalijumom, bez kojeg, ako ga nema dovoljno, kalcijum ne može pravilno da se apsorbuje.
Odlična je za kožu, usporava starenje
Osim toga, kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu, a antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja. Zato, dok im je sezona, kajsije treba jesti što češće za jače kosti i zdravu kožu.
Pročitajte još: Šolja MALINA dnevno i mladost produžena za 10 godina!
Kajsija je odlična za sunčanje
Kajsija je izvor vitamina A, E, B i C, kao i fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma. Sadrži i beta karoten, što govori i njena narandžasta boja. Beta karoten iz kajsije čuva kožu, naročito od opekotina, zato je poželjno jesti kajsije ukoliko volite da se sunčate. To je ujedno i razlog zašto mnoge kreme za sunčanje sadrže upravo beta karoten.
Kajsija je dobra za dijetu
Pročitajte još: Čaša soka od PARADAJZA menja šaku lekova
Odlična je namirnica za osobe koje sprovode dijetalnu ishranu, a preporuka stručnjaka je i da pojedete jednu kajsiju i pre obroka, kako bi lakše svarili hranu. Kajsija, za razliku od nekih voćki, može i da zasiti, bar do narednog obroka, a ne utiče na povećanje kilažu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU