Постоји много разлога зашто би одмах требало да кренете са козумацијом овог зачина
Куркума носи епитет Краљице зачина и то са разлогом. За њу је карактеристична изазита наранџасто-златна боја, арома налик биберу и ошштрији укус. Оно што ову биљкку издваја од осталих јесте широк спектар антиоксиданаса, али и антивирусна, антибактеријска, антимикотичка, антимутагена, антиупална и антиканцерогена својства!
Ова биљка постаје све заступљенија у кулинарству јер садржи и протеине, витамине Ц, Е и К, бакар, калцијум, калијум, гвожђе и цинк, ниацин и влакна.
Куркума је биљка која расте у Индији и одавнина је заступљена у у кухињама тог подручја Азије. Лекари у Европи, и уопштено говорећи Западу, тек су недавно открили благотворна и лековита дејства куркуме.
Препознатљиву боју ова биљка добија од куркумина, једињења које помаже код ублажавања тегоба многих болести.
Нека истраживања су показала да управо куркумин функционише попут антидепресива. Што је посебно добра вест за оне који пате од депресије.
Прочитајте још: Здравствени бенефити због којих би ГРАШАК требало чешће да се нађе на нашој трпези
Конзумирањем куркуме можете смањити ризик од можданог и срчаног удара. Изузетно је значајна за оптимално функционисање кардиоваскуларног система.
Поред тога, може вам помоћи ако имате проблема са вишком масти у организму. Поред тога, ова магична биљка може помоћи код снижавања лошег холестерола у крви.
Куркума је све чешћи састојак детокс напитака јер ова биљка помаже елиминацији токсина из организма, нарочито јетре. Ова биљка вам може помоћи у уколико имате дерматолошке проблеме. Због антиупалних и антисептичних својстава помаже код смањења упала на кожи, црвенила, нечистоћа и осталих дерматолошких проблема.
Уопштено говорећи, конзумирањем куркуме можете ојачати имунитет и побољшати здравље. Поредд тога, смањићете ризик од појаве многих болести.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ