Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВИ БИСТЕ ПРЕЧИЦОМ У РАЈ, НЕМОЈТЕ СЕ ЧУДИТИ ШТА ВАС ЈЕ СНАШЛО! Речи старца Гаврила и данас одјекују

Верници су долазили код старца Гаврила са питањима и жаљењем због судбина својих синова - зашто се нису оженили, зашто су се окренули дрогама, пићу и сличним пороцима

1720965977_dfg.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Почивши монах Манастира Бошњани, светионик мудрости за верујући народ и највећи пророк свог времена, истицао је да покајање, молитва и поштовање Божјих заповести отварају пут ка духовном препороду и истинском миру.

У светлу свеприсутних животних изазова и питања која се пред верницима постављају, речи старца Гаврила Антонијевића остају неизмерно важне и упутне. Старац Гаврило, који се упокојио 1999. године на дан Светог Архангела Михаила, доживевши стоту годину, био је и остао светионик духовног савета и утехе за многе. У срцима Срба његово име се изговара са поштовањем, а његова мудрост упоређује се са духовним даровима Владике Николаја Велимировића, Аве Јустина Поповића, блаженопочившег Патријарха Павла и старца Тадеја Витовничког.

Верници су долазили код старца Гаврила са питањима и жаљењем због судбина својих синова - зашто се нису оженили, зашто су се окренули дрогама, пићу и сличним пороцима. Старац Гаврило је на те упите одговарао речима које су биле истовремено строге и утешне, осветљавајући пут повратка Богу.

- Многи верници су долазили са питањима и жаљењем што им се синови нису оженили или се дрогирају, пију и слично. А ја им одговарам - ви сте народ наопак, ви се више везујете за гатаре и врачаре, за побратимство, а само себе више окивате, а од Бога сте се удаљили. Немојте ништа да се чудите шта вас сналази.

Ви би хтели кад би могло некако пречицом у Рај, да се некако провучете у Рај, али без муке и труда, и то не оним путем који Црква прописује, него онако како вама одговара, да не постите, не молите се, да се не исповедате и остало, па радите празником и недељом, и тако. Е па тако не може. Него се вратите на почетак, полако, па онда изнова новим путем, на мала врата, а не на широка којим ви сада идете у пропаст.

Речи оца Гаврила позивају на искрено покајање и повратак изворним вредностима вере. Он је указивао да се кроз пост, молитву, исповест и поштовање Божјих заповести може пронаћи прави пут.

- Кајте се, исповедајте се својим свештеницима, поверавајте се и молитве уплаћујте за своје и живе и умрле, да и њима, прецима буде лакше тамо, они су ваши. Добро чините, помажите немоћне, зло ником ни да помислите а камоли да учините, да не сведочите криво, и друго тамо све лепо пише у Божјим заповестима, тада ће и вашој деци бити боље, а и децу учите да се поправе и да држе Божји закон.

Савети старца Гаврила су свеобухватни и примењиви на сваки аспект живота. Његове речи о поштовању родитеља, светињи брака, постовању празника и недеља, као и о чувању Божјих заповести, одјекују као вечни подсетник на важност духовног живота и моралних вредности. Његова порука је јасна:

- Постите среду и петак, обавезно и све постове, то одгони нечисту силу од човека, деце, не може онда порок њима да овлада, заштићени су, онда родитеље поштујте, да неко проклетство не заслужите, да их у болести и погледате и да имају храну и све пристојно, то значи и свекра и свекрву, немојте туђе отимати, немојте славља у постове правити, празнике поштујте, недељом немојте никада радити да не би гњев Божји навукли на дом ваш. Све што недељом урадите и празником, од тога користи имати нећете. Светињу брака држите, па ће и деца благослов имати и успеће у животу, и кумове своје поштујте.

Ова духовна мудрост старца Гаврила Антонијевића остаје непролазна, као светионик за све оне који траже пут ка духовном препороду и истинском миру. Нека његове речи наставе да инспиришу и воде верујући народ ка светлости Божје љубави и истине.

(Религија.рс)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas