Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Техника 5-4-3-2-1 за смањивање осећаја анксиозности: Ево шта саветују терапеути

Постоји мноштво начина да се носите са овим непријатним осећајем

1717678865_shutterstock_2363000187.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Не постоји само један начин да се носите са анксиозношц́у и стресом. Уместо тога, постоји мноштво опција за суочавање са овим емоцијама.

- Када смо у стању активираног нервног система, очи су обично фиксиране на једном месту, познато и као тунелски вид - рекла је Џастин Гросо, соматски психолог за Хуфф Пост.

- Визуелни стимуланси су информације које најбрже обрађујемо... када доживљавамо свет, наше очи су наше најдоминантније чуло. Дакле, ако је дошло до трауме или стреса, очи постају веома фиксиране и сужене у фокусу.

Стручњаци кажу да постоји једна ствар коју можете учинити да се борите против овог одбрамбеног позиционирања очију.

Визуелни знаци вам такође могу помоц́и да вежбате пажљивост.

- Када размишљамо о неуробиологији осец́ања безбедности, саморегулације, друштвеног ангажовања, знамо да то није само нешто о чему можемо да размишљамо наглас и кажемо: "Безбедан сам" или "Осец́ам се добро".

- Често користим поглед у очи као начин да људе приземљим у свесност - саветује психолог Вотсон за поменуте медије.

Визуелни знаци су основни део уобичајене вежбе уземљења познате као техника 5-4-3-2-1, додао је Вотсон. За ову праксу свесности наведете пет ствари које можете видети, четири ствари које можете чути, три ствари које можете додирнути, две ствари које можете помирисати и једну ствар коју можете окусити.

- Сузите фокус на тело, почевши од очију јер су визуелни стимуланси тако моц́на, умирујуц́а компонента. Техника 5-4-3-2-1 је начин да се вратите у садашњи тренутак и удаљите се од било каквих негативних емоција.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas