Kada imate posla sa hlađenjem hrane, glavna pretnja dolazi od dve specifične vrste bakterija - Clostridium perfringens i Bacillus cereus.
Ako imate običaj da ostavite ostatke hrane na kuhinjskom stolu preko noći i pojedete ih sledećeg jutra, to verovatno nije najsigurnija opcija. No, znači li to da bi trebalo vruće ostatke hrane odmah da stavljate u hladnjak? Zvuči dobro u teoriji, ali stavljanje tek kuvanih obroka u hladnjak postavlja niz pitanja. Naime, smeta li to sposobnosti hrane da se pravilno ohladi? I može li zagrejati ostale ostatke koji su već u hladnjaku do te mere da više nisu sigurni za jelo? Evo što kažu stručnjaci za sigurnost hrane.
Pre nego što pređemo na najsigurniji način hlađenja vašeg obroka, vratimo se korak unazad i razgovarajmo o tome zašto je to važno: pravilno hlađenje ostataka hrane je ‘važna komponenta sigurnosti hrane, tvrdi Nikol Ričard, saradnica za istraživanje sigurnosti hrane na Univerzitetu Roud Ijlend.
Na taj način ograničavate količinu vremena koje vaše jelo ostaje u ‘opasnoj zoni’, ili onom temperaturnom limbu između 4 i 60 stepeni u kojem cvetaju patogene bakterije koje mogu da uzrokuju bolest. Kada imate posla sa hlađenjem hrane, glavna pretnja dolazi od dve specifične vrste, Clostridium perfringens i Bacillus cereus, kaže dr Donald Šafner, predstavnik Odeljenja za nauku o hrani Univerziteta Rutgers.
Te se bakterije razlikuju se od ozloglašenih igrača trovanja hranom poput salmonele i Ešerihije koli, koji se ubijaju temeljnim kuvanjem. Clostridium perfringens i Bacillus cereus, s druge strane, mogu da formiraju toplotno stabilne spore koje mogu da prežive visoke temperature, što znači da se mogu skrivati čak i u pravilno kuvanim obrocima. Te se bakterije mogu razmnožavati ako hrana predugo ostane u opasnoj zoni i mogu uzrokovati bolesti, kaže dr Šafner. Rezultat? Teški simptomi trovanja hranom poput povraćanja i proliva.
Prema dr Šafneru, neke su namirnice rizičnije od drugih. To uključuje meso i živinu i proizvode od žitarica poput riže i testenine. Dakle, ako vaši ostaci uključuju šniclu ili špagete, na primjer, još je važnije pravilno ih ohladiti.
(N Portal)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU