Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОЧЕЛА ЈЕ ГЛУВА НЕДЕЉА: Ово су правила 5. недеље УСКРШЊЕГ ПОСТА

Пета недеља васкршњег поста која се у календару зове Глувна или Глува недеља, назив је добила по томе што се увелико одмакло у посту и долази време ћутања, покајања, тзв. глуво време.

1713177103_shutterstock_1625866858-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Друга недеља пред Васкрс, посвећена је Светој Марији Египћанки, мученици која је својим подвигом доказала да има наде за све који желе искрено да се покају и крену путем истине и божије правде.

"Завапи Христу Богу који је распет за тебе, каже Црква, и који је добровољно примио ране: побрини се за мене, Господе, и спаси ме."

Данашња, пета недеља у Васкршњем посту, посвећена је преподобној Марији Египћанки, великој грешници, али и великој покајници. Од младости живећи развратно, кренула је у Јерусалим, где је доживела преокрет, када јој је непозната сила затворила улаз у храм. Помоливши се пред иконом Мајке Божје, одлучила је да промени живот. Прешла је Јордан и цео век провела у пустињи, горко се кајући за грехе своје младости. Ту ју је нашао старац Зосима, који ју је и причестио и саслушао све њене подвиге.

Следеће године она се упокојила. Њени подвизи помињу се у прва четири великопосна дана у Великом канону Андреја Критског, као и на првом бденију у минулу среду, кад се читало по храмовима и целокупно њено житије, које пружа дивну поуку.

У Глуву недељу црква забрањује сва весеља, свирке, песму и забаве. Не одлази се на пут, не раде се велики послови, не тера стока на пашу, не иде се ни у мобу.

Да људи не би били лењи у својим духовним подвизима, црква током три дана пете седмице: четвртак, суботу и недељу, пружа верницима нарочите подстицаје ка подвизима благочашћа.

На вечерњем богослужењу у среду пете седмице певају се 24 покајне стихире Великог канона. Све стихире имају завршетак: "Господе, пре него што погинем, спаси ме!" У четвртак на јутрењу се чита цео Велики канон и Житије преподобне Марије Египћанке.

Субота пете седмице поста је Субота Акатиста, а сама служба носи назив Похвале Пресветој Богородици. Тог дана на јутрењу чита се Акатист Пресветој Богородици.

(Опанак)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas