Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО НЕДЕЉОМ НИКАКО НЕ СМЕ ДА СЕ РАДИ: Отац Гојко решио ДИЛЕМУ

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић разбија заблуде и указује на праву сврху седмог дана у недељи, и кроз своје мудре речи разуверава погрешна схватања која су се увукла међу вернике.

1723376629_2611613_gojko-perovic_ls.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

У свету хришћанства, недеља је дан када душа тражи мир, а срце се отвара светлости Божје љубави. Многи верници често се нађу у дилеми - да ли недеља треба бити дан за апсолутни одмор или за духовну обнову и ангажман?

"Кад је дошао међу људе, Господ је почео да проповеда. Прва ствар му је била да одвикне људе од тога да законски схватају своје спасење. Ми не знамо за недељу. Ми немамо свеца. Заповест Божија гласи: Шест дана ради, трчи, завршавај своје послове, а седми дан... Е то је само код нас преведено - одмарај. То нигде више нема. Библија је преведена на све језике света и нико осим нас то није превео - одмарај. А ми смо то „одмарај“ схватили да треба да лежимо."

Управо ту, отац Гојко указује на суштинску грешку многих верника, који недељу виде као дан за пасивност, заборављајући на њену праву сврху", посветити се Богу и духовно уздићи.

У једној својој причи, отац Гојко доноси снажну поруку кроз призор из свакодневног живота:

"Заповест Божја каже да шест дана завршавамо своје послове и обавезе, а седми да посветимо Богу своме. Посвети га Богу, то значи – из свих снага. Прво, устани рано. Па се фино среди, па обуци најчистије што имаш, па пођи у цркву. Тамо буди миран, немој да гледаш около ко је ушао, ко шта ради, за колико новца продају свеће... Него, просто дошао си да се помолиш Богу тих сат времена, колико литургија траје. Да се преиспиташ какав си, шта си", каже отац Гојко, а потом истиче:

"Једноставно, дошао си да се помолиш Богу тих сат времена, колико литургија траје. Кад се заврши служба у цркви, ако има могућности, свештеник ће позвати људе да попију по ракију или кафу, ако има начина и простора да се то уради. Па ни ту није крај. Онда се зову људи на ручак, па се пође у болницу да се обиђе неко, па се назове тетка, стрина, приупита се како је, шта ради. Недеља је дан за то, а не за лежање и апсолутни нерад. Ако нема тога дана, ми смо онда луди људи", поручује отац Гојко.

Недеља је дан за поклоњење Богу, за повезивање са својом душом и са ближњима. То је време када се верник не повлачи у пасивност, већ активно тражи духовну обнову. У суштини, оно што радимо на тај дан, треба да нас подсети да је права светлост у служењу Богу и љубави према људима. Тек тада, недеља постаје заиста света.

(Курир(

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas