Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОДЛАЗАК НА МОРЕ МОЖЕ ДА "ИЗЛЕЧИ" Како слана вода помаже нашем телу и уму

Многи људи верују да их одлазак на море "излечи". Није само до опуштања на плажи, пливања и бега од свакодневних обавеза, већ је доказано да морска вода заиста може да буде природни "лек". Које су добробити које купање у мору може да донесе нашем телу и уму?

1719392032_shutterstock_572259820.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Након одласка на море, многи се осећају освежено и одморно. Осим што је ово време у коме је већина људи ментално растерећена, те се осећају добро, наука показује да слана вода мора може бити заслужна за побољшање одређених здравствених проблема.

Физичко здравље

Лечење сланом водом се назива таласотерапија, а један научни преглед из 2021. године пронашао је доказе да је таласотерапија повезана са побољшаним симптомима код бројних пацијената. Била је посебно ефикасна за људе са одређеним кожним обољењима и инфламаторним обољењима.

Слана вода садржи различите минерале и елементе у траговима, као што су магнезијум, калијум и калцијум, за које се верује да имају потенцијалне здравствене користи. Ови минерали могу да подстичу опуштање, смањују упалу и подржавају здравље коже када се апсорбују кроз кожу током активности као што су пливање или провођење времена на плажи.

Осим тога, морска вода може да "прочисти" синусе, а с обзиром да садржи доста квалитетне морске соли, добра је и за чишћење грла и ждрела. На крају, лекари често препоручују овај вид терапије хроничним болесницима, јер чак и сам боравак близу воде може да умањи одређене симптоме и болове.

Ментално здравље

Као што је свако ко ужива у летњем путовању на море вероватно схватио, боравак у близини мора такође може бити од користи за ментално здравље. Овај феномен се често назива "ефекат плавог простора", који је повезан са смањеним нивоом стреса и повећаним менталним благостањем.

Једна студија из 2021. која је обухватила више од 16.000 људи у 18 земаља показала је да је провођење времена у близини плавих простора, укључујући језера, реке и мора, повезано са побољшаним благостањем, преноси "Бизнис инсајдер". Друга студија је сугерисала да звуци мора, попут ударања таласа, такође могу имати добробити по ментално здравље и опуштање.

За највећу корист, крећите се близу воде/у води

Док седење на плажи или плутање на површини мора може бити врло опуштајуће, стручњаци сматрају да људи често имају највише користи када померају своја тела.

Активности попут пливања или ходања по плажи повећавају претходно наведене предности мора, тако што побољшавају кардиоваскуларно здравље и подстичу ослобађање ендорфина, хормона који "подижу расположење" у телу.

Ако не живите близу океана или сланог језера, не брините - можете добити многе од наведених предности од посете језеру или реци (па чак и базену). Све водене површине, било слатководне или слане, имају одређене карактеристике које могу бити од користи зза здравље.

Вежбе попут пливања или аеробика у води су корисне за здравље зглобова и кардиоваскуларну кондицију, док боравак у води смањује притисак на зглобове, што га чини идеалном опцијом за појединце са одређеним мишићно-скелетним проблемима.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas