Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Који је највећи смрти грех који се може починити? Опело се обавља и над грешницима, али над овим људима никако

Строго правило цркве је да некрштена особа не може бити сахрањена уз опело свештеника, па чак и ако је у питању дете, јер није постала члан верске заједнице и нема црквено име, каже професор Димитрије Калезић за медије.

1723890802_223177_shutterstock-1442635181_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свештеник не сме да обави опело уколико покојник није крштен, док у случају самоубиства и убиства постоје одређени изузеци, каже за Курир верски аналитичар Димитрије Калезић.

Након што је у јавности одјекнула вест да је свештеник одбио да присуствује испраћају некрштеног и несрећно настрадалог двогодишњег дечака, којег је у месту Радичевић код Бечеја ударило возило квад, у јавности су се појавиле многе недоумице везане за овај православни чин.

Део традиције

Опело јесте неизоставни део наше традиције, али Српска православна црква је у обавези да строго поштује црквене каноне, који понекад могу деловати безосећајно и сурово, каже за наш лист др Димитрије Калезић, верски аналитичар и професор Богословског факултета у пензији.

- Правило цркве је да некрштена особа не може бити сахрањена уз опело свештеника, па чак и ако је у питању дете. Разлог за тако нешто је што она није постало члан верске заједнице, а самим тим није уписана у црквене списе и нема црквено име. Није у питању безосећајност, мањак емпатије или да неко жели да умањи човекову вредност и значај живота, већ једноставно не смемо одступати од закона вере - каже др Калезић и додаје да је у таквим ситуацијама најбоље разговарати с породицом преминулог, бити им подршка и објаснити зашто изостају са сахране.

Смртни грех

Слична ситуација је и када је у питању испраћај самоубица, јер су они, како каже др Калезић, сами изабрали да прекину однос с Богом.

- Свештеник не присуствује покопу самоубица јер то је највећи смртни грех који се може починити. Одузети себи живот значи прекинути однос с Богом, а црква не правда насилно одузимање сопственог живота. Он се, за разлику од убица, не може покајати за недела и то је разлог зашто убицама присуствујемо на испраћају - грешни су, а опело и се обавља над грешницима - навео је он и истакао да у појединим шкакљивим ситуацијама ипак постоје одступања.

- Није чест случај, али дешава се да свештеници ипак одрже сахрану самоубицама. За тако нешто је потребан лекарски налаз о душевној или менталној болести упокојеног. На основу њих, једино епископ може дати дозволу да се одржи накнадно опело - закључио је др Димитрије Калезић.

У којим случајевима свештеници не држе испраћај

  • Уколико покојник није крштен
  • У случају самоубиства (осим ако епископ, уз лекарске папире, не одлучи другачије)
  • Ако је покојник кремиран својом вољом

(Стил/ Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas