Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ МАНИПУЛАТОРА НА ПОСЛУ: Ако ваш колега стално игра на карту сажаљења, будите обазриви

Како да уочите манипулацију на послу - како да приметите када колега игра на карту сажаљења!

1718872316_shutterstock_1183089490.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Психолошка манипулација је неетички начин да добијете оно што желите у вези, било са партнером, дететом, родитељима, послодавцима, запосленима. Понекад изманипулисана особа и не схвата да је марионета, чије поступке неко контролише кроз осећања кривице, страха, неспособности да каже "не". Једна од најчешћих опција за такав психолошки утицај је манипулација осећајем сажаљења. Психолог Наталија Панфилова објаснила је како манипулатори функционишу на радном месту и у тиму. Често се као манипулација на послу користи сажаљење и самосажаљење.

Да бисте разумели да ли се особа заиста осећа лоше или манипулише другима, потребно је да боље погледате. Ако се притужбе дешавају све време без неког посебног разлога, ово је разлог за размишљање.

"Увек морате разумети шта особа покушава да уради да би се извукла из ситуације. На пример, на послу, особа може стално да се жали на дуго путовање од куће. Али ако нађете посао у коме сте задовољни условима, онда ћете га задржати. Пошто ћете се држати посла, то значи да ћете наћи неке компромисе за себе и престати да се жалите свима како вам је тешко. Тешко је - трудите се да пронађете боље, ако не можете да нађете боље - онда престаните да се жалите, то вас само додатно спутава.

Понекад су ове жалбе у великој мери преувеличане. Теже је са притужбама на здравље - ако је јасно да је особа под стресом, на пример, због резултата тестова, важно је да јој будете подршка. А када је ово бескрајан процес - стално је нешто боли, нешто не иде, сви около су лоши, само њему је лоше, онда постоји разлог за опрез", напомиње психолог.

У психологији постоји фраза: "огромна споредна корист" - манипулатор је добија од чињенице да се стално жали Или жели да се неко понаша као бесплатни терапеут, и тако претвори радно место у собу за психолошко олакшање, или тражи попустљивост и "затварање очију" на лоше урађен извештај, кашњење, изостанак итд.

"Све ово може бити критично за њега ако нико не чује његове притужбе", каже психолог. Манипулатори сажаљењем увек покушавају да пронађу околности или другу особу која такође утиче на њихове грешке. Да са неким поделе одговорност за то што у њиховом животу нешто није у реду. То су особе које често за своје лоше изборе криве околности, друге људе, све осим себе.

Ипак, како наводи психолошкиња, важно је да не доносимо исхитрене закључке. Уколико је особа стално склона жаљењу, пребацује одговорност за друге, замајава колеге и надређене и покушава да глуми жртву без јасног разлога, могуће је да манипулатор жели да вас уплете у своју замку. Али, увек добро погледајте, можда је особа искрена у намери тражења помоћи и вреди да будете уз њу.

Уколико сте препознали некога од колега као манипулатора који игра на крату сажаљења, најбоље је да му на отворен и пријатан начин укажете да сте свесни његове игре и посветите се свом послу. Уколико је комуникација неопходна јер сте у тиму са таквом особом, замолите их да све буде професионално и не улазите у дубље дијалоге од пословних.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas