Босиљак је биљка коју можемо наћи у све више башти у нашој земљи. Њени ароматични листови се користе у исхрани и представљају неизоставан састојак песто соса, оброка са парадајзом и многих других јела, најчешће медитеранске кухиње.
Укус који поседује, међутим, није једина ствар која чини босиљак специјалним. Он има антиинфламаторно дејство, пун је антиоксиданата, и може да се користи као аналгетик да вам опусти мишиће и умањи бол. Ако преко листова босиљка полијете врелу воду и удахнете насталу пару можете чак и да смањите симптоме главобоље.
Босиљак се користи у третманима против акни. Његова антисептичка својства смањују инфламацију и црвенило коже када се нанесе на њу, али и када се конзумира. Ову биљку можете такође да искористите за јачање имунитета тако што ћете од њених листова направити чај. Босиљак садржи биофлавоноид апигенин, који је познат по свом позитивном утицају на људски организам.
Прочитајте још: РУСКИ лекар препоручује ШЉИВОВИЦУ и КАЈМАК за ЈЕСЕЊУ БОЛЕСТ
Вишак листова босиљка увек можете ставити у коктеле, као што су џин тоник и мохито. Он ће такође оплеменити укус и безалкохолних пића, као што су ледени чај од лимуна или кисела вода. Лети је добра идеја ставити листове босиљка заједно са водом у посуду за прављење леда. После када ожедните, коцке леда можете ставити у обичну воду и добити савршено летње освежење, уз све додатне здравствене бенефиције ове намирнице.
Прочитајте још: Једите га, МАЖИТЕ, пијте, јер СМАЊУЈЕ БОРЕ!
Ако баш не знате шта ћете са вишком босиљка, а не бисте желели да га конзумирате, ставите га у вашу купку и уживајте у његовом мирису док се опуштате у кади.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ