Сигурно знате за правило пет секунди, вероватно га некада и сами примењујете.
Oglas
Уколико за пет секунди подигнемо храну са пода, можемо и да је поједемо? Овим питањем бавила се и наука. Испоставило се да се иза овог правила крије више информација него што смо очекивали.
Који фактори утичу на "правило пет секунди"?
Текстура површине
Сматра се да уколико је храна пала на површине попут дрвета, линолеума и плочица за 68% ће покупити више бактерија и прљавштине него да се тај комад нашао на тепиху. Тада правило пет секунди не важи.
Прочитајте још: Због чега се ЧАЈНА КОБАСИЦА зове ЧАЈНА? Одговор би могао да вас изненади
Врста хране
Научници су упоредили свеже намирнице са прерађенима и дошли су до закључка да након три секунде проведене на поду свеже намирнице покупе много више бактерија.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas