Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ СЕ БАШ СВЕ МОЖЕ НАПИСАТИ ПРЕКО ПОРУКЕ? Стручњаци сматрају да не, а ево и због чега

Написати нешто и послати је много лакше него рећи - тада имамо времена да осмислимо реченицу, а ако нам се ток дописивања не допада, увек можемо и да се "повучемо" на минут или два и "саберемо мисли". Али, да ли се баш све може написати преко поруке? Стручњаци сматрају да не, а ево и због чега.

1725785146_704d76acaa3ab585084a2cd8e3144679081a8d27.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дописивање је примарни вид комуникације данас, нарочито међу млађом популацијом, код које телефонски позиви махом изазивају панику и стрес. Ипак, неке ствари никако не треба писати у порукама, па чак ни говорити током позива, већ искључиво "у четири ока".

Изјаве љубави (по први пут)

"Волим те", "Желео би да читав живот проведем са тобом" и слично су реченице које носе велику количину емоција. Стога, уколико до сада то нисте партнеру рекли уживо, никако немојте писати преко порука. Истина, тако је можда једноставније, али се смисао може делимично изгубити.

"Када су изјаве љубави у питању, а посебно када се оне први пут изговарају, желећете да то буде уживо. Тако ћете видети реакцију партнера, што ће доживљај само појачати", објаснио је терапеут Крис Хабанера.

Исказивање негативних емоција

Незадовољство, љутњу и друге негативне емоције такође не би требало исказивати путем порука. "Када нас преплаве осећања, бол, разчарење, обично пожуримо да о томе разговарамо са својим партнером, мислећи да је то најбоље", наводи терапеут Мајкл Морис.

Међутим, путем порука се никада не може на прави начин до саговорника донети суштина. Зато стручњаци саветују да се разговор на "тешке теме" увек обавља уживо, јер само тада може постојати потпуно разумевање, а и мањи ризик да се каже нешто што ће другу страну додатно повредити.

Залажење у детаље, нарочито када је реч о непријатним ситуацијама

Захтевање појашњења и залажење у детаље, посебно када је по среди нека непријатна тема, никако није паметно обављати преко порука. "Текстуалне поруке нису место за дуге коверзације. Пре су за кратке преписке, договарање и размену мимова", наводи саветник за ментално здравље Кели Волкен.

Када год  пожелите да напишете нешто попут "Шта мислиш када то кажеш" или "Појасни ми шта си желео рећи овиме" преиспитајте да ли заиста треба настављати дијалог путем поруке, а најбоље - предложите да се видите уживо и продискутујете о ономе што вас мучи, пише Бест Лајф.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas