Oglas
· · Komentari: 0

DA LI SE BAŠ SVE MOŽE NAPISATI PREKO PORUKE? Stručnjaci smatraju da ne, a evo i zbog čega

Napisati nešto i poslati je mnogo lakše nego reći - tada imamo vremena da osmislimo rečenicu, a ako nam se tok dopisivanja ne dopada, uvek možemo i da se "povučemo" na minut ili dva i "saberemo misli". Ali, da li se baš sve može napisati preko poruke? Stručnjaci smatraju da ne, a evo i zbog čega.

1725785146_704d76acaa3ab585084a2cd8e3144679081a8d27.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dopisivanje je primarni vid komunikacije danas, naročito među mlađom populacijom, kod koje telefonski pozivi mahom izazivaju paniku i stres. Ipak, neke stvari nikako ne treba pisati u porukama, pa čak ni govoriti tokom poziva, već isključivo "u četiri oka".

Izjave ljubavi (po prvi put)

"Volim te", "Želeo bi da čitav život provedem sa tobom" i slično su rečenice koje nose veliku količinu emocija. Stoga, ukoliko do sada to niste partneru rekli uživo, nikako nemojte pisati preko poruka. Istina, tako je možda jednostavnije, ali se smisao može delimično izgubiti.

"Kada su izjave ljubavi u pitanju, a posebno kada se one prvi put izgovaraju, želećete da to bude uživo. Tako ćete videti reakciju partnera, što će doživljaj samo pojačati", objasnio je terapeut Kris Habanera.

Iskazivanje negativnih emocija

Nezadovoljstvo, ljutnju i druge negativne emocije takođe ne bi trebalo iskazivati putem poruka. "Kada nas preplave osećanja, bol, razčarenje, obično požurimo da o tome razgovaramo sa svojim partnerom, misleći da je to najbolje", navodi terapeut Majkl Moris.

Međutim, putem poruka se nikada ne može na pravi način do sagovornika doneti suština. Zato stručnjaci savetuju da se razgovor na "teške teme" uvek obavlja uživo, jer samo tada može postojati potpuno razumevanje, a i manji rizik da se kaže nešto što će drugu stranu dodatno povrediti.

Zalaženje u detalje, naročito kada je reč o neprijatnim situacijama

Zahtevanje pojašnjenja i zalaženje u detalje, posebno kada je po sredi neka neprijatna tema, nikako nije pametno obavljati preko poruka. "Tekstualne poruke nisu mesto za duge koverzacije. Pre su za kratke prepiske, dogovaranje i razmenu mimova", navodi savetnik za mentalno zdravlje Keli Volken.

Kada god  poželite da napišete nešto poput "Šta misliš kada to kažeš" ili "Pojasni mi šta si želeo reći ovime" preispitajte da li zaista treba nastavljati dijalog putem poruke, a najbolje - predložite da se vidite uživo i prodiskutujete o onome što vas muči, piše Best Lajf.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas