У току Божићног поста не једемо месо, бели мрс и јаја.
Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.
1. САРМА
Састојци:
2 празилука
2 главице црног лука
1 шаргарепа
100 гр риже
350-400 гр млевених ораха
100 гр димљене рибе (лосос)
12-15 листова киселог купуса
У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати
Припрема:
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну. Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.
2. ПАПРИКАШ
Састојци:
1/2 кг кромпира
1/2 кг црног лука
2 шаргарепе
4 меснате паприке
1 веза першуна
2 кашике сувог зачина
2 кашике брашна
млевена паприка, со
Припрема парикаша:
Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.
Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.
3. ПАСУЉ
Састојци:
пасуљ
воду
маслиново уље
црни лук
парадајз
млевену паприку
бибер, со
сушени зачини
Припрема:
Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.
Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.
4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ
Састојци:
6 сувих црвених паприка
3 празилука или једна средња главица црног лука
100 г крупно млевених ораха
100 г пасуља тетовца
1 шољица (за црну кафу) пиринча
мешавина сувог биљног зачина
црвена млевена паприка,
со, бибер
Припрема:
Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.
Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ