Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

3 НАЧИНА ДА ИМАТЕ ВИШЕ САМОПОУЗДАЊА: Начини да се ослободите и верујете својим изборима

Проблем већине нас - вечито колебање и сумња да смо донели праву одлуку, ону која ће бити најбоља по нас.

1729512201_shutterstock_2488640789.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Да ли често оклевате када треба да донесете одлуку? Несигурни сте, вагате да ли да прихватите промене у животу, хоће ли вам донети напредак или вам упропастити живот?  Колебате се, хтели бисте и да ствари остану као шти су биле, а опек жудите да се ситуација мало "продрма", да изађете из рутине? У психиологији се овај феномен зове парализа одлуке и описује стање када број опција и немогућност да их све сагледате и одмерите, доводе до блокаде.

Некада се сматрало да је повец́ани избор, на пример робе у продавници, заправо добар за купце, али истина је да их превише могућности обесхрабрује и нагони да се окрену и оду тамо где не морају да "лупају главу" око избора. 

У другим животним ситуацијама, када је реч о изборима који су (на пример) од суштинске важности, ово колебање и те како представља проблем. Ризик да ћете донети погрешну одлуку, било да је у питању понуда за посао, љубавне недоумице или финансијске, може да вас паралише.

У психологији се често наводе и неке друге особине због којих неко делује несигурно. Без обзира на ситуацију и контекст, вец́а је вероватноц́а да ц́е доц́и до парализе одлуке ако сте - како психолози кажу - "максимизатор", односно особа која је се силно труди да увек нађе најбољи могуц́и избор.

Насупрот томе, мања је вероватноц́а да ц́ете се колебати и компликовати себи живот ако сте по правилу особу коју је "лако задовољити". То значи да сте обично срец́ни што сте направили солидан избор, као и да вам не смета што он није најбољи.

Такође, битно је и у којој мери мислите или осећате да ћете зажалити ако сте донели погрешну одлуку. Што више бринете да ћете погрешити, вец́а је вероватноц́а да ц́ете "патити" од парализе одлуке.

Колебање је повезано са бригом због ствари којих мислите да ћете морати да се одрекнете или "цене" коју ћете бити принуђени да платите због сопственог избора. Већина људи се обично оптерећује тиме шта ће све пропустити због одлуке да крену одређеним путем. 

Како превазићи парализу одлуке?
Постоје различити начини да се превазиђе парализа одлука:

Прихватите да практично не постоји тако нешто као што је савршена одлука. Све и да имате кристалну куглу, не бисте могли да будете сигурни да сте пронашли најбоље решење
Признајте да је недоношење одлуке заправо одлука. Зато, немојте да се заваравате да је бесконачно одлагање лако решење.
Ако сте вољни да се потрудите, практично би било да поједноставите процес доношења одлуке. Истражите и направити неке кратке белешке о главним факторима који су вам важни по приоритету. На пример, ако размишљате да ли да купите неки кућни апарат, то би могли да буду прво цена, а затим гарантни рок... Ако се двоумите око два радна места, фактори које треба да узмете у обзир су: висина плате, позиција, локалитет - односно колико вам је радно место далеко од куће, итд.
Оцените опције које имате у односу на ове факторе, с тим што више "бодова" треба да носе они који су приоритетни. На крају ц́ете добити збир који ће указати на најповољнију одлуку и да нема разлога да се преиспитујете да ли је она коју сте донели права или не. 

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas