Добро је познато да се кромпир не подгрева, а поготово пире. То није разлог да се баци, јер уз мало брашна може да постане деликатес
Кромпир је једна од омиљених храна у нашем народу и често се може видети на трпезаријском столу. Једина мана је што остаци кромпира морају да се баце, јрр то није намирница која се подгрева.
Прочитајте још: Могуће је! Направите ЋЕВАПЕ О ХЕЉДЕ, бићете сити, а смршаћете (Фото/Видео)
Деца воле пире, а иде уз већину омиљених јела. Нажалост, често домаћица направи више него што треба и остане, али не треба га бацати. Напротив, од остатка пиреа може се направити још укусније јело. У шерпу где се налазе остаци пиреа треба додати једно жуманце и брашно и направити - њоке.
Њоке се кувају брже од шпагета па су одлично решење за запослену домаћицу.
Њоке се кувају брже од шпагета, па су прави спас у тренутку када домаћица касно стигне кући и нема времена да нешто скува.
Тачан рецепт не постоји, јер количина жуманца и брашна зависи од остатка пиреа. Обично је довољно једно жумаце, а затим се додаје брашно како би се добила лепа кугла од теста. Брашно не сме да "угуши" кромпир, јер ће њоке бити тврде, али ни да га бдуе мало, пошто ће се њоке распасти. Тесто је савршено када се не лепи за руке.
Поспе се брашном радна површина и тесто раздвоји на неколико куглица које се обликују у "кобасицу". Ове кобасице треба да буду дебеле попут палца.
Малим ножем се, тупом страном, сецка тесто, а затим од комадића обликују њоке.
Пошто се њоке неће спремати одмах треба да се ставе у фрижидер. Најједноставније је поређати их, са малим размаком између њих да се не би лепиле, на пластичан поклопац или посуду од стиропора у којој је купљено поврће, најчешће печурке. Њоке се замрзну и сутрадан пребаце у кесицу за замрзивач, а онда користе када је то потребно.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)
Уз њоке се савршено слаже сос од парадајза са белим месом или сос болоњезе, али и бели сос бешамел, од четири врсте сира или са мирођијом.
Укусан ручак од остатака Фото: А. М.