Oglas
· · Komentari: 0

RIVALSTVO KOJE JE MOGLO DA PREKINE SAMO SMRT: Otimale jedna drugoj muškarce, uloge i nagrade

Doživotni neprijatelji su zapravo imali mnogo toga zajedničkog

1723109521_286487_profimedia0344348190_ff.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Bet Dejvis je bila prva osoba koja je dobila 10 nominacija za Oskara, a čak dva puta je odnela one za najbolju glumicu. Bila je prva žena koja je dobila nagradu za životno delo od Američkog filmskog instituta i prva žena predsednica Akademije filmske umetnosti i nauke. 

Što se tiče Džoan Kroford, ona je nazvana jednom od najvećih ženskih zvezda holivudske kinematografije. Takođe je osvojila Oskara i glumila u brojnim nezaboravnim ulogama. Ali ono što je najviše ostalo u sećanju jeste njihova višedecenijska svađa. Ovo je priča o rivalstvu između Bet Dejvis i Džoan Kraford – svađa koja je trajala do kraja jednog od njihovih života.

Bet Dejvis je bila žena u muškom svetu, a o njenom pušenju i opijanju i danas se prepričavaju legende. U to vreme, posebno snažni i samouvereni muškarci su bili poštovani. Ali ako su žene bile isto to, bile su odbijene. Dejvis je, s druge strane, imala samopouzdanja. Beti Dejvis je bila svađalica koja uvek se zauzimala za sebe. 

Možda je podržavala žene uopšte, ali odnos sa Džoan Kraford nije bio ni blizu podrške. Rivalstvo između ikona na srebrnom ekranu je legendarno. NJihovu višedecenijsku bitku, koja je uključivala i profesionalne i lične ogorčenosti, samo je podstakla industrija koja je, nažalost, volela da vidi kako njene žene rasturaju jedna drugu.

Veliki deo njihovih neprekidnih prepirki odvijao se u tabloidima. Kraford je uvek bila manje neprijateljski raspoložena od Bet, koja je umela jako da ugrize: „Kraford je spavala sa svakom muškom zvezdom u MGM-u – osim sa Lesiejem“. Jao. Pa o čemu se tu radilo? I kako je uopšte počelo?

Kroafordov razvod zasenio je glavnu ulogu Bet Dejvis

Krafordova je započela svoju filmsku karijeru pre Bet (Krafordovo prvo pojavljivanje na ekranu bilo je 1925, dok je Bet zablistala tek 1931). Ipak, Džoan je već bila proslavljena filmska zvezda u vreme kada je Bet došla u Holivud 1930. godine.

1933. je bila ključna godina u karijeri Bet Dejvis koja je još uvek bila u cvatu, jer je ona prva navela svoje ime iznad naslova. Vorner Bros je planirao čitavu reklamnu kampanju ta film kako bi objavila novu fazu slave Bet Dejvis. Sve dok joj Džoan nije ukrala svu pažnju.

Kraford je objavila, istog dana kada je Bet trebalo da dobije publicitet, da se razvodi od svog prvog muža, Daglasa Ferbanksa mlađeg. Rezultat: Priča o ulozi Bet Dejvis je dobila samo mali odeljak u NJujork Tajmsu. Kraford je, s druge strane, dobila nekoliko stranica. Nije trebalo dugo da i druge novine slede taj primer.

Bio je to ubod koji Dejvis nikada nije zaboravila, čak ni 52 godine kasnije. U intervjuu sa novinarom Majklom Tortonom 1987. godine, Bet je rekla: „Nikada joj to nisam oprostila i nikada neću. Taj odlučujući trenutak u njenoj doživotnoj mržnji prema Krafordovoj bio je samo početak.

Kraford se udala za glumca kojeg je Bet volela

Godine 1935. Dejvis je glumila u filmu Dangerous i bila je oduševljena svojim kolegom Franšoom Toneom. „Zaljubila sam se u Franšoa, profesionalno i privatno“, priznala je kasnije. „Sve na njemu bilo elegantno, od njegovog imena do njegovih manira.

Na Dejvisovu nesreću, Kraford je prva stigla do njega. Par je najavio veridbu tokom snimanja filma Dangerous. 

Džoan Kraford nije bila impresionirana njenim osvajanjem Oskara

Na ceremoniji dodele Oskara te godine, Beti Dejvis, koja nikada nije očekivala pobedu, nosila je običnu mornarsku haljinu (koja je zapravo bila stari kostim) na ceremoniji.

Legenda kaže da je Franšo Tone ustao da je zagrli i da joj čestita, dok je njegova supruga Kraford odbila da se pomeri i okrenula leđa svojoj koleginici. Tone joj je rekao da je nepristojna, i tada se Kraford okrenula ka Bet i drsko rekla: „Draga Bet! Kakva divna haljina.”

Bet Dejvis je dobila nominaciju, ali je Kraford izašla na scenu

Rivalstvo je podstakla i n Akademija, koja je odlučila da Beti dodeli Oskara , ostavljajući Džoan na klupi.

Bez obzira na to, Kraford, favorit obožavatelja za trofej za najbolju glumicu te godine, pobrinuo se da izađe na scenu po svaku cenu. Pošto mnogi glumci te godine nisu mogli da prisustvuju ceremoniji, Džoan Kraford je ponudila da u njihovo ime uzme nagradu. I tako, kada je prozvana odsutna En Benkroft, Džoan je primila Oskara umesto nje. Beti ju je gledala u šoku.

Doživotni neprijatelji su zapravo imali mnogo toga zajedničkog, čak i njihove nezahvalne ćerke. S godinama, Bet Dejvis je na kraju omekšala prema Krafordovoj. Čak je stala u odbranu svoje pokojne suparnice nakon objavljivanja knjige "Najdraža mama", nelaskavih memoara Krafordove usvojene ćerke Kristine. Knjiga beleži navodno zlostavljanje njene majke prema njoj.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas