Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕМИНУО ЛЕГЕНДАРНИ ГЛУМАЦ: Био је први Афроамериканац који је освојио Оскара

Преминуо је Луис Госет млађи у 87. години живота

1711720037_Foto-Profimedia-Luis.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Преминуо је Луис Госет млађи, први Афроамериканац који је освојио споредног глумца Оскара и добитника Емија за улогу у значајној ТВ мини серији "Корени" (Поотс).

Имао је 87 година. Госетов нец́ак рекао је за Асошијетед прес да је глумац преминуо у четвртак увече у Санта Моници у Калифорнији.

Није откривен узрок смрти. Госет је о својој раној каријери увек размишљао као о обрнутој причи о Пепељуги, са успехом који га је пронашао од раног детињства и покренуо напред, ка награди Оскара за „Официра и џентлмена“.

Своју прву глумачку улогу стекао је у продукцији "Не можеш да понесеш са собом" у средњој школи у Бруклину, док је због повреде избачен из кошаркашког тима.

„Био сам навучен – а и моја публика“, написао је у својим мемоарима из 2010. „Глумац и џентлмен“.

Његов учитељ енглеског га је позвао да оде на Менхетн да се окуша у „Таке а Гиант Степ“. Добио је улогу и дебитовао на Бродвеју 1953. са 16 година. „Премало сам знао да бих био нервозан“, написао је Госет. "Ретроспективно, требало је да се насмрт уплашим док сам излазио на ту бину, али нисам." Госет је похађао Универзитет у Њујорку са стипендијом за кошарку и драму. Убрзо је глумио и певао у ТВ емисијама које су водили Дејвид Саскинд, Ед Саливен, Ред Батонс, Мерв Грифин, Џек Пар и Стив Ален.

Госет се спријатељио са Џејмсом Дином и учио глуму са Мерилин Монро, Мартином Ландауом и Стивом Меквином у огранку Ацторс Студио-а који је предавао Френк Силвера. Године 1959. Госет је добио признање критике за своју улогу у бродвејској продукцији „А Раисин ин тхе Сун“ заједно са Сиднијем Поатјеом, Руби Ди и Дајаном Сендс. Постао је звезда на Бродвеју, заменивши Билија Данијелса у "Златном дечаку" са Семијем Дејвисом млађим 1964. године.

Госет је први пут отишао у Холивуд 1961. године да би снимио филмску верзију филма „Сунце на сунцу“. Имао је горка сец́ања на то путовање, боравец́и у мотелу препуном бубашваба који је био једно од ретких места где су црнци били дозвољени. Године 1968. вратио се у Холивуд за главну улогу у "Сапутници у ноц́ној мори", првом НБЦ-јевом филму снимљеном за ТВ у којем су глумили Мелвин Даглас, Ен Бакстер и Патрик О'Нил. Овог пута, Госет је био резервисан у хотелу Беверли Хилс и Универсал Студиос му је изнајмио кабриолет. Возец́и се назад до хотела након што је покупио ауто, зауставио га је службеник шерифа округа Лос Анђелес који му је наредио да утиша радио и подигне кров аутомобила пре него што га је пустио.

Госет се појавио у ТВ филмовима као што су „Прича о Сатцхел Паиге“, ​​„Бацкстаирс ат тхе Wхите Хоусе“, „Тхе Јосепхине Бакер Сторy“, за коју је освојио још један Златни глобус, и „Роотс Ревиситед“, као и “Бонанза,” “Тхе Роцкфорд Филес,” “Тхе Мод Сqуад,” “МцЦлоуд” и са Ричардом Прајором он “Тхе Партридге Фамилy.”

Али рекао је да освајање Оскара није променило чињеницу да су све његове улоге биле споредне. Играо је тврдоглавог патријарха у римејку филма „Тхе Цолор Пурпле“ из 2023. Госет се годинама борио са зависношц́у од алкохола и кокаина након што је освојио Оскара. Отишао је на рехабилитацију, где му је дијагностикован синдром токсичне буђи, који је приписао својој куц́и у Малибуу. Госет је 2010. објавио да има рак простате, за који је рекао да је ухвац́ен у раној фази. 2020. је хоспитализован са ЦОВИД-19.

Иза њега су остали синови Сати, продуцент-редитељ из другог брака, и Шерон, кувар кога је усвојио након што је видео седмогодишњака у ТВ сегменту о деци у очајним ситуацијама.

Његов први рођак је глумац Роберт Госет. Госетов први брак са Хети Гласко је поништен. Његов други, од Кристине Мангосинг, завршио се разводом 1975. као и трец́и од глумице Синди Џејмс-Риз 1992. године.

(Курир.рс/НY Пост)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas