Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈФАТАЛНИЈЕ ЈУГОСЛОВЕНКЕ: Мушкарци су их молили за мало пажње, а неке од њих су трагично завршиле

Док су многи тражили само делић њихове пажње, само мали број је успео да освоји њихово срце, док су многе од њих трагично завршиле

1725793855_335965_nedaarneric_ff.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

У доба Југославије, одређене даме су зрачиле таквим шармом да су мушкарци у њиховом присуству често губили тло под ногама. Њихова лепота и заводљивост чинили су их неодољивим објектима жеља, али њихова прича није увек имала срећан завршетак.

Душанка Калањ

Душанка Калањ је била дугогодишњи спикер и новинар "Радио-телевизије Београда". У телевизији "Београд" радила је од њеног оснивања.

Савршеном дикцијом, својим ставом и шармом, Душанка Калањ је била пример доброг говора, постављајући стандарде за телевизијске водитеље. За рад је награђена орденом "Заслуге за народ".

Била је прва дама дневника.

https://www.youtube.com/watch?v=g8b8m0__bcc

Рођена је у Шибенику. Породични корени вукли су је према Далматинској загори, али је Душанка своје образовање започела и завршила у граду свог рођења. Њена скромна породица пренела јој је истинске вредности и усадила љубав према уметности и образовању. Њена страст према језицима и књижевности крунисана је дипломом енглеског језика и књижевности са београдског универзитета.

У живописним педесетим годинама, шетала је београдским улицама са самопоуздањем, носећи се аристократски и остављајући пролазнике без даха својом изванредном лепотом. Међу многима који су јој свакодневно прилазили и покушавали привући њену пажњу, истицао се и познати редитељ Радивоје Лола Ђукић.

Беба Лончар

Десанка Беба Лончар (79) била је глумица ретке, отмене лепоте, а кадрови из филма "Љубав и мода" у којима она крстари веспом улицама Београда у женственој хаљиници са црвено-белим коцкицама која наглашава њен узак струк целој Југославији урезали су се у памћење. Није ни чудо да је 1960, убрзо након приказивања овог остварења, добила титулу секс симбола и надимак српска Брижит Бардо.

Беба је имала само 17 година када је живот обичне тинејџерке заменила животом филмске диве. 

Заједно са славом и успехом, стигао је и велики новац. Тако је Беба већ са 19 година уживала у укуса неопеваног луксуза - белом мерцедесу, скупој бунди, великом дијаманту...

И док су мушкарци широм Европе уздисали за Бебом, она је своју љубав поклонила једном човеку - хрватском бизнисмену Јосипу Радељаку Дикану. Супружници су имали свет на длану, али су дуго чезнули за потомством - чак 13 година је прошло пре него што је Беба на свет донела њиховог сина Леа.

Беба и Јосип су живели велику љубав и имали леп брак, но 1994, после 23 године заједништва, неочекивано за Бебу, уследила је његова прељуба, а убрзо и развод.

Развод је за Бебу био посебно трауматичан јер је Дикан инсистирао на томе да добије старатељство над сином, а у тој борби је био толико немилосрдан да није презао од лажи и манипулација. "Беба се опирала, Дикан не жели да попусти", писала је југословенска штампа тада, а наводно је, мада то никада није званично потврђено, овај бизнисмен намерно прогласио Бебу алкохоличарком и сместио је у клинику за борбу против алкохолизма. Након тога понудио јој компромис - да заборави на дете које је родила, а да ће му он пружити најбоље могуће услове за живот и преписати све некретнине. Наводно је са сином Леом (39) поново успоставила контакт тек када је он отишао на студије у Лондон, када је користила сваку прилику да га тамо посети.

Оливера Катарина

Остала је упамћена као једина жена пред којом је клечао чувени Салвадор Дали, опчињен њеном лепотом и гласом, после 72 узастопна концерта које одржала у париској Олимпији.

Играла је доста у позоришту, између осталих улога била је Коштана у Народном позоришту. На филму је играла у великом броју филмова. “Скупљачи перја”, Александра Саше Петровић јој је донео велику славу.

Први пут се удала за Вука Вуча, и развела после две године. Велико пријатељство и љубав са легендарним Ратком Дражевићем, отворио јој је врата светског филма.

После седам година љубави растаје се од Ратка и удаје за потпредседника градске владе Београда Миладина Шакића. Са њим добија сина Манета, који је постао сликар.

О њеном гласу и лепоти писало се свуда где је наступала. РАИ је прогласио Оливеру Катарину за најлепши глас Медитерана. "Њујорк Тајмс" је писао да је рођена нова Ана Мањани, а француска штампа да нема на чему да завиди Брижит Бардо. Пре три године, 2013, одржала је опроштајни концерт у Центру "Сава".

Јелена Жигон

Српску јавност 2028.године је погодила вест о смрти глумице Јелене Жигон. Остаће упамћена као једна од најлепших глумица бивше Југе и важна представница генерације правих београдских дама.

Како на филмском платну, тако и у реалном животу, Јелена Жигон била је увек прототип београдске даме. Увек са углађеном фризуром, елегантним ставом и неодољивим шармом који исијава из сваке њене реченице, Јелена ће остати једна од последњих Српкиња које правдају епитет диве.

Оно што мало људи зна је да је Јелена Жигон студије глуме уписала већ са 16 година и за само годину дана љубав пронашла у старијем професору Стеви Жигону. Њихова љубавна прича је све само не обична, као и Јеленин живот који је вешто крила од очију јавности.

Неда Арнерић

Филм "Сан" из 1966. године направио је од Неде прву дечју филмску звезду Југославије. Уследиле су чувена "Вишња на Ташмајдану" , "Ужичка република", "Сутјеска", "Варљиво лето ’68", "Исправи се, Делфина" и бројна друга остварења којима је себи обезбедила неке од највећих кинематографских награда.

Она ни сама није била свесна лепоте и карактера којима зрачи, па иако је примећивала да је свуда доживљавају као своју, и сама је говорила колико је била изненађена подршком коју је добијала од непознатих људи након тешких животних ситуација.

- Тада, након тога, када би ми на пијаци или у радњи говорили да им је драго што се опет смејем, добацивали "Напред Недо" или "Не дај се, Недо", то је дивно. Ваљда сам и заслужила ту љубав. И ја дајем љубав - коментарисала је Неда.

Преминула је 2020. године. У неким наводима је писало да је попила таблета и да ју је брат пронашао мртву у стану.

Марија Бакса

Прекрасна Марија Бакса преминула је свом стану у Београду, у Косовској улици, у 74. години 2019. године. Сећаће нас на њу италијански филмови " Ле белве", "Цандидо еротицо", "Гардениа", домаћи филмови "Киклоп", "Давитељ против давитеља" и њен глумачки деби у фиму „Млад и здрав као ружа“ који ју је дочекао у 21. години.

Памтиће је и Италија где је отишла на праксу архитекуре, а онда су је приметиле филмаџије па је потписала трогодишњи уговор са продуцентском кућом чувеног Де Лаурентиса. 

Када је касније накратко напустила Италију и отишла у Америку, почела је да снима рекламе познате козметичке куће које је гледала и публика у Југославији. Како је рекла у једном интервјуу, диван је био њој Њујорк, али треба провести неко време у њему, треба мало одрастати у Великој јабуци (извор "Yугопапир").

Никица Мариновић

Нико никада у земљама бивше Југославије, чак ни док смо били под истом заставом, није поновио успех прелепе Дубровчанке Никице Мариновић која је давне 1966. на изботу за Мис света у Лондону заузела високо друго место. Живот најлепше Хрватице био је филмски бајковит са холивудским заплетима и расплетима, али је скончала шекпировски - крајње трагично.

Никица се на избору, како се данас зна, нашла потпуно случајно - женски недељник "Базар" преузео је на своје леђа избор за Мис Југославије, а како главна уредница није била задовољна пријављеним кандидаткињама, решила је да сама крене у потрагу за анонимним лепотицама.

Након што је освојила планету својом лепотом, Никица се преселила у Београд. Занимљиво је да је одбила славног режисера Роберта Роселинија који јој је нудио улогу у свом филму, но она је сматрала да није спремна за сурову холивудску индустрију.

У српској престоници ова млада дама заљубила се у књижевника и режисера Вука Вуча, а ова љубав крунисана је браком и рођењем сина Ђорђа. Ипак, после мање од пет година уследио је развода, али овој фаталној жени удварача никада није мањкало... Тако се убрзо у њеном животу појавио и чувени режисер Здравко Шотра, ком је такође изговорила судбоносно да, а пар је добио сина Марка. Овај брак, такође, није опстао - крах је уследио 1980. године.

Наводно је живела врло усамљенички и прекинула је све контакте чак и са најближим пријатељима, а они који су ипак остали уз њу тврдили су да је била врло несрећна и да јој је ужасно недостајао Дубровник, посебно у ратно време.

У новембру 2008. Никица је решила да стане на пут својој агонији - попила је смртоносну дозу таблета за спавање, а иза себе није оставила никакво опроштајно писмо нити поруку. Имала је 61 годину.

Злата Петковић

Као тинејџерка мамила је уздахе својом лепотом, некадашња мис Бамби, после завршеног ФДУ постала је позната глумица. Још док је студирала удала се први пут и добила првог сина Гвоздена. Иако је одиграла доста улога у позоришти и на филму, сви је памте по ТВ серији Отписани, где је одиграла улогу омиљене Марије. Други пут се удала за композитора Сању Илића, имају сина Андреја. На жалост, лепа Злата није више са нама.

Биљана Ристић

Биљана Ристић је била чувена имитаторка у Југославији, а бавила се и водитељским послом. Уживала је у слави и живела пуним плућима.

Не зна од кога је наследила таленат за имитацију, музику и глуму, али је сигурна да је на дар за имитацију утицало богатство различитих утисака које је упијала од колевке.

– Тата Драгољуб био је дипломата, пореклом са Косова, а мајка Нада правница. Често сам ишла код баке у Пећ и бескрајно уживала. Са комшијском децом сам јурцала поред Бистрице, била права мала мушкарача, али сам научила вредности традиционалног васпитања.

Путовала је по целој великој земљи и била омиљена код свих колега. Удајом за Душана Митевића, тадашњег заменика директора Телевизије Београд, њихове каријере су се преплеле. Она се политиком никада није бавила, њему је говорила да је политика опасна игра због које ће сви трпети, али је остала уз њега.

– Звали су нас у шали лепотица и звер. Били смо у браку 24 године и јако сам волела Душана. Био је диван човек и најпаметнији мушкарац на свету. Био је образован, харизматичан, прави џентлмен с аутентичним духом и шармом… Нема таквих… Оставку је поднео оног часа када су студенти од њега то затражили, што је изазвало бурне реакције у власти…

Те године морали су да напусте Србију. Спаковали су кофере и са сином Адамом отиснули се на пут.

Далиборка Стојшић

Некадашња мис Југославије, лепотица И певачица о којој је маштао сваки мушкарац. Црвена коса, зелене очи, висока савршене фигуре, узаног струка, дугонога, једном речју прелепа.

Њен умилни глас је додатно доприносио њеној привлачности. Била је чланица групе "Она и Они", заједно са тадашњим супругом певачем Жарком Данчуом, од кога се касније развела. Имају сина Бојана. Касније се удала за Бранимира Ђокића. Живи у Београду.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas