Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈБОГАТИЈИ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ХОДАО ЗЕМЉОМ: Данашњи моћници за њега су сиротиња

У свету моћника данас се врти неколико имена - од Џефа Безоса, Илона Маска, Бил Гејста, до Марка Закерберга и Ворена Бафета. Међутим, они не могу да се пореде са богаташима из прошлости!

1719575311_197299_profimedia037595785711_ls.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Од количине новца који су поседовали највећи богаташи у прошлом миленијуму врти се у глави и тренутно најмоћнијем човеку на свету Бернару Арну, који на свом банковном рачуну има сада 226,2 милијарди долара.

Бернар Арно, тајкун луксузне робе који стоји иза Лоуис Вуиттон-а, Цхристиан Диор-а и десетине других брендова, најбогатија је особа на свету од фебруара захваљујући сјајном учинку акција његове ЛВМХ групе. Непосредно испод Арноа, вођена је битка за друго и треће место између извршног директора Тесле, Илона Маска и председника Амазона, Џефа Безоса, који се стално надмећу.

А ово је листа 10 најбогатијих људи икада:

1. Краљ Муса И од Малија (400 милијарди долара)

Најбогатија особа која је ходала земљом био је Муса И од Малија, познат и под именом Манса Муса. Док је владао државом Мали, имао је богатство које се данас процењује на око 400 милијарди. Рођен је 1280. године и до 1337. живео је као обичан религиозни муслиман. Иградио је много образовних центара и џамија широм Африке.

2. Џон Рокфелер (340 милијарди долара)

Један од оснивача Стандард Оил-а, компаније за производњу, транспорт, прераду и маркетинг нафте. Остао је упамћен као велики филантроп - за живота је основао два универзитета, Универзитет Чикаго и Универзитет Рокфелер. Преминуо је 1937. године у 97. години.

3. Ендру Карнеги (310 милијарди долара)

Шкотско-амерички индустријалац који је постао познат средином 19. века. Рођен је у шкотској у сиромашној породици, која се преселила у Америку четрдесетих година претпрошлог века у потрази за бољим животом. Након неколико успешних инвестиција у неколико фирми, Карнеги је основао своју компанију за производњу челика У.С. Стеел, која му је донела невероватних 310 милијарди долара богатства. Осим по богатству, Ендру Карнеги остао је упамћен и по великим донацијама у хуманитарне сврхе и као изузетан филантроп.

4. Николај Александрович Романов (300 милијарди долара)

Лични приход цесаревића и великог војводе Русије Николаја Александровича Романова долазио је од земаља које је поседовао и имовине и акција у индустријском и трговинском сектору. Руска православа црква га је после смрти канонизовала, па је добио надимак "најбогатији светац у историји".

5. Мир Осман Али Кан (230 милијарди долара)

Многи за њега никада нису чули, иако је један од најбогатијих људи које је свет икада видео. Док је владао индијском државом Хидерабад, стекао је богатство вредно 230 милијарди долара. Индија га је памтила као човекао који је помагао да се развије образовни систем, уведе струја и отворе железнице у Хидерабаду.

6. Јакоб Фугер (221 милијарда долара)

Овај Немац је вероватно најмање познат милијардер у историји. Новац је зарадио захваљујући својим банковним и трговинским способностима, углавном продајући текстил у Италији. Такође, био је познат по ископавању сребра и злата у Мађарској и Чешкој.

7. Вилијам И Освајач (209-229 милијарди долара)

Вилијам И Освајач био је први краљ Енглеске након Норманског освајања 1066. године. Основао је Уједињено краљевство, војску и морнарицу, саставио Књигу страшног суда (споменик дељења земље између краља и нормандијских феудалаца и један од првих пописа становништва и земље у историји) и започео изградњу камених тврђава, од којих је прва била торањ изграђен 1078. године.

8. Муамер ел Гадафи (200 милијарди долара)

Верује се да је Гадафи стекао око 200 милијарди долара током 42 година владавине Либијом. Иако важи за контроверзног владара и политичара, Гадафи је за своју земљу учинио неколико великих ствари. на пример, саградио је вештачку реку која снабдева пустињске области у Либији, што је био, како кажу експерти, највећи пројекат наводњавања у историји човечанства.

9. Хенри Форд (199 милијарди долара)

Оснивач чувене фирме за производњу аутомобила један је од најистакнутијих бизнисмена у Америци, чије је богатство достигло готово 200 милијарди долара. Поред успешне компаније, био је познат и по револуционарном приступу систему производње аутомобила, иако је био млад и нов у свету индустрије и бизниса. Његови радници у то време су имали плате знатно веће од просека и развио је концепт монтажне линије. Све то је допринело да Форд створи јефтина возила која и обични људи могу да купе.

10. Корнелијус Вандербилт

Један од најпознатијих америчких бизнисмена које историја памти био је Корнелијус Вандербилт. Бавио се изградњом железница и бродским транспортом у 1800-им годинама. Током најуспешнијих година зарадио је чак 185 милијарди долара, углавно током експанзије његовог железничког царства након грађанског рата у Америци.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas