Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АНДРИЋ ПОНОВО У ФОКУСУ: Серија "Нобеловац" појачала интересовање за дела великог писца

Добитник Нобелове награде за књижевност, велики српски писац Иво Андрић, чија су дела преведна на више од 40 језика, поново је у фокусу захваљујући серији "Нобеловац", са Тихомиром Станићем у насловној улози.

1729751216_Nobelovac-ep-4-still-03.png
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Андрићеви романи и приповетке су од непроцењивог значаја за разумевање културе Балкана, а серија је побудила занимање и нових генерација читалаца за живот и стваралаштво нашег јединог нобеловца, што потврђује и велико интересовање за његовим делима на Сајму књига.

Видљиво је то и на штанду "Академске књиге" која објављује његова дела на српском, али и преводе на енглески и руски.

 - Посебно се повећала продаја књиге мемоарских записа Владимира Ваухника, који је био војни аташе у Берлину док је Андрић био амбасадор и који заправо прича о околностима саме службе Андрића у Берлину. Такође бисмо истакли књигу "Ко је био Иво Андрић" која је добрим делом послужила као извор за серију, а наша ауторка и уредница Жанета Ђукић Перишић је била и стручни консултант за "Нобеловца". Она је у овој књизи сабрала сведочења о Андрићу, од Црњанског, Селимовића, Десанке Максимовић, Мире Ступице и бројних других људи који су му били савременици и пријатељи - рекао нам је Владимир Петровић, уредник у "Академској књизи".

Српска књижевна задруга ову годину посебно посвећује славном писцу:

 - Ова 2024. година није специфична само по томе што се емитује серија о Иви Андрићу, што је један дуг који тек сада том класику српске књижевности одужујемо, него је ове године и сто година откако су у Српској књижевној задрузи објављене "Приповетке Иве Андрића", тако да ћемо то посебно обележити у сарадњи са пишчевом задужбином. Ваше читаоце позивамо и да на штанду Српске књижевне задруге потраже "Приповетке Иве Андрића за децу" у једном репрезентативном издању које је приредио професор Милан Алексић - рекао је, за "Новости", главни уредник СКЗ Никола Маринковић.

На "Лагунином" штанду истичу да је порасло интересовање за Андрића и његов живот од када је почело емитовање серије "Нобеловац", али и да је интересовање за дела нашег нобеловца континуирано. Њихове читаоце, кажу, посебно занима Андрићева биографија "У пожару светова: Иво Андрић - један европски живот" коју је написао немачки новинар Михаел Мартенс. 

(Новости/К.Љубисављевић)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas