Бели лук једна је од најмоћнијих биљака на свету која је у употреби већ хиљадама година захваљујући својим снажним лековитим својствима.
Бели лук редован је гост у нашим јеловницима, али и биљка којој се радо окрећемо када имамо прехладу или грип.
У народу је познат као природни антибиотик, а да је заиста лековит, потврђују и стручњаци. У белом луку налази се готово стотину активних хемијских спојева, а међу њима и неколико антиоксиданаса – спојева који смањују трошење и оптерећеност телесних ћелија.
Прочитајте још: Ставите бели лук у УВО пре спавања и помоћи ће вам да се РЕШИТЕ БОЛА, ево и како
Још није сасвим јасно како сви саставни делови белог лука делују у телу, али он заиста делује као антибиотик, средство за одчепљивање дисајних путева, антиканцерогено и противупално, сузбија гљивице и поједине вирусе.
Бели лук своја лековита својства може захвалити моћном споју алицину којим се ова биљка брани од напада бактерија и гљивица.
Како бисте на најбољи начин искористили благотворно деловање лука, требало би да га често и правилно конзумирате.
Прочитајте још: Млади лук је ризница витамина, а сусам је фантастичан лек
1. Пре конзумације обавезно га згњечите како бисте подстакли ензимску реакцију у којој настаје алицин.
2. Сваки дан требало би да поједете најмање три главице лука.
3. Најбоље га је конзумирати у сировом стању.
4. Ако га термички обрађујете, нека то буде кратко – не више од 10 минута. Многи избегавају да једу лук због његовог снажног мириса. Важно је знати да је он последица супстанце које садрже сумпор и које луку дају лековита својства.
Прочитајте још: Бели лук помаже код ХЕРПЕСА, ево и како
Проблем неугодног задаха након конзумације лука можете решити жвакањем першуновог лишћа, зрна кафе или коморача. Испробајте и природни антибиотик на бази белог лука против ког ни једна прехлада нема шансе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ