Oglas
· · Komentari: 0

TRIK ZA KUVANJE PIRINČA: Dodajte mrvicu jedne namirnice i uživajte u savršenom ukusu

Isprobajte savet iskusnih domaćica

1722260097_Foto-Shutetrtsock-kuvanje-pirinca.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Pirinač je jedna od najpopularnijih namirnica u svetu, koju je vrlo lako prilagoditi različitim jelima. Međutim, neki izbegavaju da je prave jer se često zalepi za tiganj ili lonac.

Ipak, postoji jednostavno rešenje koje će vam pomoći da se pirinač ne zalepi za šerpu.

Kako navodi HuffPost, ovaj problem će vam rešiti limun. Naime, nakon što stavite pirinač u šerpu s vodom, neposredno pre prokuvavanja dodajte malo limunovog soka. Na taj način dobićete pirinač savršeno pahuljaste konzistencije.

Osim što limunov sok sprečava zgrudnjavanje, on donosi još nekoliko prednosti. Tako će dodatak limuna učiniti pirinač svetlijim, a navodno poboljšava i teksturu zrna.

Međutim, ako nemate sok od limuna pri ruci, postoji još jedna opcija. Možete dodati samo malo ulja u vodu pre nego što proključa, a to će pomoći da se pirinač takoreći razbije pa čak i dodati lepu teksturu vašem obroku.

Takođe, mnogi budu u dilemi da li je pirinač neophodno oprati pre kuvanja kako ne bi bio lepljiv. Prema studiji, koju je objavio ScienceDirect, pokazalo se da proces pranja nije imao uticaja na lepljivost ili tvrdoću pirinča. Ipak, oni navode da bi pirinač trebalo oprati iz drugih razloga, a to je kako bi se isprala prašina, mogući insekti, ljuska i slično.

Takođe, oni navode da s velikom upotrebom plastike u prehrambenoj industriji, moguće ju je pronaći i u pirinču pa je istraživanje pokazalo da se procesom pranja ispira do 20 odsto plastike iz sirovog pirinča.

Važno je napomenuti i da pirinač sadrži poprilično visok nivo arsena pa se pokazalo da ispiranje pirinča uklanja oko 90 odsto takozvanog bio-pristupačnog arsena, ali takođe ispira se i velika količina drugih nutrijenata važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, gvožđe i cink.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas