Изаберете свеже и укусне јабуке
Иако је познато да јабуке како могу да стоје дуже од неке друге врсте воћа, ипак није увек лако препознати када су свеже. У наставку прочитајте који све фактори утичу на дуготрајну свежину јабука и на шта обратити пажњу приликом куповине.
Како препознати свежу јабуку?
Свеже јабуке можете препознати према неколико фактора.
Домаће и свеже јабуке имаће зелену и чврсту петељку па ћете старе јабуке препознати и по томе што је петељка сува и лако се отргне.
Свеже јабуке ће, осим чврсте и зелене петељке, имати снажнији мирис и биће чвршће на додир, стога обратите пажњу и на то. Такође, кора свежих јабука је глатка и чврста, док старије јабуке већ имају наборану кору.
Јабуке које су убране прошле сезоне можете препознати и по дисколорацији на кори која је најчешћа на местима где је јабука мекша, што значи да је тамо већ започео процес труљења. Ако пробате јабуку за коју нисте сигурни је ли свежа, биће помало безукусна и имаће брашнасту текстуру, а кора ће имати горкаст окус. Одржите свежину јабука правилним чувањем.
Прочитајте још: Идеалне намирнице за ЗДРАВЕ ОЧИ: Пуне су хранљивих материја које ЧУВАЈУ ВИД
Како би јабуке дуже трајале након што их купите, најбоље би било да их држите на неком хладнијем месту, попут оставе, где ће остати свеже и до месец дана. Ако их чувате у фрижидеру, можете два месеца бити сигурни да ће остати свеже и једнако укусне као када сте их купили.
Такође, ако држите јабуке поред неког другог воћа, имајте на уму да оне отпуштају етиленски плин који може убрзати пропадање воћа које је уз њих. Правилно складиштење кључно је да би воће што дуже било свеже.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ