Да ли сте размишљали о томе која је кухињска даска за сечење безбеднија и прихватљивија? Дрвена или пластична?
Дрвене даске су савршене за сечење поврћа, и то чврстог, као што је шаргарепа, кромпир, ротквице, паприка, парадајз. Обавезно користите ову даску, јер чврста дрвена подлога омогућава да се поврће правилније исече.
Прочитајте још: Када прочитате шта се налази на дасци за сечење и варјачи, ОДМАХ ЋЕТЕ ИХ БАЦИТИ
Кулинарски стручњаци, међутим, дрвене даске не препоручују за сечење пилетине и другог меса, јер се њихови делови задржавају у ситним пукотинама које се тешко перу.
За које намринице је пластична даска?
Зато је пластична даска за ове намене прави избор. Лакша је за одржавање и чишћење, а и практичнија за сечење меса. Пластичне даске не упијају мирис баш лако, па на њој можете да сечете без бојазни и црни и бели лук.
Даске редовно перите, и дрвене и палстичне!
И што је најважније, даске редовно после употребе чистите, без обзира на то од ког су материјала. На тај начин неће бити трагова заостале хране, а намирнице ћете боље сечи.
Како да се тестенина не залепи?
По навици, већина кува тестенину у шерпи са пуно воде и то тек када вода прокључа. Међутим, постоји и други начин припреме са мање воде, а притом се брже кува и штеди струја.
Тестенину сипајте у плићи суд, у хладну воду.
Тестенину ставите у плићи суд, сипајте хладну воду само да прекрије пасту, а затим укључите ринглу. Стављањем у хладну воду избегавате могућност да се тестенина залепи за дно суда.
Прочитајте још: Знате ли када палачинке треба окренути на другу страну? Откривена тајна искусних кувара (Фото/Видео)
Пустите да вода проври повремено мешајући дрвеном варјачом. Зависно од врсте тестенине време кувања је између седам и десет минута. Воду након кувања немојте бацити, јер можете да је искористите за припрему соса за тестенину.