Da li ste razmišljali o tome koja je kuhinjska daska za sečenje bezbednija i prihvatljivija? Drvena ili plastična?
Drvene daske su savršene za sečenje povrća, i to čvrstog, kao što je šargarepa, krompir, rotkvice, paprika, paradajz. Obavezno koristite ovu dasku, jer čvrsta drvena podloga omogućava da se povrće pravilnije iseče.
Pročitajte još: Kada pročitate šta se nalazi na dasci za sečenje i varjači, ODMAH ĆETE IH BACITI
Kulinarski stručnjaci, međutim, drvene daske ne preporučuju za sečenje piletine i drugog mesa, jer se njihovi delovi zadržavaju u sitnim pukotinama koje se teško peru.
Za koje namrinice je plastična daska?
Zato je plastična daska za ove namene pravi izbor. Lakša je za održavanje i čišćenje, a i praktičnija za sečenje mesa. Plastične daske ne upijaju miris baš lako, pa na njoj možete da sečete bez bojazni i crni i beli luk.
Daske redovno perite, i drvene i palstične!
I što je najvažnije, daske redovno posle upotrebe čistite, bez obzira na to od kog su materijala. Na taj način neće biti tragova zaostale hrane, a namirnice ćete bolje seči.
Kako da se testenina ne zalepi?
Po navici, većina kuva testeninu u šerpi sa puno vode i to tek kada voda proključa. Međutim, postoji i drugi način pripreme sa manje vode, a pritom se brže kuva i štedi struja.
Testeninu sipajte u plići sud, u hladnu vodu.
Testeninu stavite u plići sud, sipajte hladnu vodu samo da prekrije pastu, a zatim uključite ringlu. Stavljanjem u hladnu vodu izbegavate mogućnost da se testenina zalepi za dno suda.
Pročitajte još: Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara (Foto/Video)
Pustite da voda provri povremeno mešajući drvenom varjačom. Zavisno od vrste testenine vreme kuvanja je između sedam i deset minuta. Vodu nakon kuvanja nemojte baciti, jer možete da je iskoristite za pripremu sosa za testeninu.