После Ускрса увек остане доста хране, као и куваних јаја
![1681812464_shutterstock_264331070.jpg](/cache/images/f/1/5/5/1/f1551d74a8a2aa3320af34a8e83be4f3119b165c.jpg)
Од остатака можете да направите укусна јела, али после пар дана морате да обратите пажњу да ли се нешто покварило. Кувана јаја су специфична јер се она брже кваре од свежих, а такође треба да знате и како да их чувате да би им продужили рок трајања. У наставку тескта прочитајте где се чувају, али и колико дуго.
Како правилно чувати кувана јаја?
Током кувања уклања се заштитни слој који облаже љуску, чиме јаја постају осетљивија на ваздух и штетне микроорганизме. Како би спречили да се брзо покваре кувана јаја чувајте у фрижидеру и то 2 сата након кувања. Још је боље ако их чувате у картонској кутији или посуди која се херметички затвара.
Колико дуго могу издржати кувана јаја пре него што се покваре?
Ако се правилно чувају, кувана јаја могу се држати у фрижидеру отприлике недељу дана. Ако нисте сигурни колико дуго су била у фрижидеру, прво проверите да ли им се на љусци ствара слузави слој. Ако то приметите, баците их.
Боја жуманцета
Ако је жуманце куваног јајета зеленкасто-сиве боје то не значи да се покварило. Боја жуманцета варира у зависности од времена и температуре кувања. Када се јаја дуго кувају, жуманце постаје блеђе и на крају поприми зеленкасто-сиву боју.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ