После Ускрса увек остане доста хране, као и куваних јаја
Од остатака можете да направите укусна јела, али после пар дана морате да обратите пажњу да ли се нешто покварило. Кувана јаја су специфична јер се она брже кваре од свежих, а такође треба да знате и како да их чувате да би им продужили рок трајања. У наставку тескта прочитајте где се чувају, али и колико дуго.
Како правилно чувати кувана јаја?
Током кувања уклања се заштитни слој који облаже љуску, чиме јаја постају осетљивија на ваздух и штетне микроорганизме. Како би спречили да се брзо покваре кувана јаја чувајте у фрижидеру и то 2 сата након кувања. Још је боље ако их чувате у картонској кутији или посуди која се херметички затвара.
Колико дуго могу издржати кувана јаја пре него што се покваре?
Ако се правилно чувају, кувана јаја могу се држати у фрижидеру отприлике недељу дана. Ако нисте сигурни колико дуго су била у фрижидеру, прво проверите да ли им се на љусци ствара слузави слој. Ако то приметите, баците их.
Боја жуманцета
Ако је жуманце куваног јајета зеленкасто-сиве боје то не значи да се покварило. Боја жуманцета варира у зависности од времена и температуре кувања. Када се јаја дуго кувају, жуманце постаје блеђе и на крају поприми зеленкасто-сиву боју.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ