Прво је важно знати да је бели лук који купујете у продавницама сушени бели лук, што значи да се осушио како би се љуска смањила и створила баријеру која ће га штити од влаге.
Постоји једна намирница која се налази у готово сваком домаћинству и често се користи у кухињи, без обзира на сезону или годишње доба, а то је бели лук. Али знате ли колико га заправо дуго можете држати, а да се не поквари и како га сачувати да бисте продужили његов век трајања? На ова питања одговорила је стручњак за храну Wен-Јаy Yинг.
Прочитајте још: Знате ли која је ПАПРИКА ЗДРАВИЈА? Црвена, жута или зелена
Прво је важно знати да је бели лук који купујете у продавницама сушени бели лук, што значи да се осушио како би се љуска смањила и створила баријеру која ће га штити од оштећења од влаге. - Сушени бели лук трајаће пет до шест месеци, ако се правилно складишти - објашњава Yинг.
Захваљујући љусци белог лука, он се сам одржава и чува унутрашњост, па је најбоље да га оставите ако желите да потраје.
Прочитајте још: На овим местима КРОМПИР не треба ЧУВАТИ, а никако поред ОВОГ ПОВРЋА
- Најбољи начин чувања белог лука је да га чувате целог, без љуштења или одвајања ченова. Кад одвојите чен од остатка главице, смањује се рок трајања, а кад га огулите, значајно смањујете тај рок на само неколико дана - тврди.
Влага је непријатељ белог лука, а за чување је потребно суво и хладно место!
- Бели лук држим у делу фрижидера где је мања влага. Ако видим кондензацију у фрижидеру, обавезно га обришем сувим папирним убрусом - открива Yинг.
Као и друго поврће, можете се окренути методама кисељења или замрзивачу како бисте продужили рок трајања. - Ако га код куће имате у великој количини, пре него што омекша, можете га сачувати тако што чете да га укиселите или замрзнете, каже Yинг.
Прочитајте још: Стручњаци шокирали многе: Бела чоколада заправо НИЈЕ ЧОКОЛАДА
Како препознати да ли се бели лук већ покварио?
Постоји неколико показатеља који сугеришу да је луку прошао рок трајања. Тамне мрље и промена боје су лоше вести, као и мекоћа главице. Шта је са оним зеленим клицама које изгледају као да се појављују ниоткуда? Они су знак да се лук почео кварити, тврди Yинг.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ