Постоје врсте пасуља које више надимају, али због начина припреме јела, може се утицати на овај непријатан осећај.
Махунарке представљају један од најважнијих састојака медитеранске дијете, већ годинама познате као најздравијег начина исхране.
Међутим, многи се устежу да их често укључе у свој јеловник због надимања и гасова који нас доводе у непријатну ситуацију. Ипак, постоји начин да се помире предности и мане конзумације ових хранљивих намирница. Пре свега, потрудите се да изаберете оне који изазивају мање поменутих тегоба.
Прочитајте још: ТУЧЕНИ ПАСУЉ или "мало другачији пребранац": Направите ПАСУЉ на овакав начин, и изненадите укућане (РЕЦЕПТ)
Највише гасова изазива пребранац, како због густине тако и веће количине црног лука који, такође, доводи до надимања. Одмах иза њега је класичан бели пасуљ који домаћице у Србији најчешће кувају.
Ако тражите махунарке које најмање надимају, пробајте азуки пасуљ, ситног зрна и пореклом из Кине.
Он је богат извор протеина, али и антиоксиданаса, па се препоручује због благотворног дејства на организам. Мање надимања такође изазива соја и сочиво.
Добра вест је да се организам може полако навићи на махунарке, па тако треба почети са мањим порцијама које постепено повећавате.
Како спречити надимање?
Драгоцен је савет наших бака, а то је да се оне потопе преко ноћи у хладну воду. Брже ће се скувати сутрадан, а изазиваће и мање гасова.
Још један савет који мало ко зна - зрна пасуља треба добро жвакати током јела. Многи, по навици, само гутају док једу чорбаста јела, али то ће, такође, изазвати "побуну" у цревима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ