Кинески научници открили су да се говеђи протеин много боље апсорбује у људско тело када се месо припрема у вакууму, него приликом традиционалног кувања и печења. Студија је објављена у „Џурнал оф агрикулчурал енд фуд кемистри“.
Начин припреме меса у вакууму раније је био привилегија ресторана, али је сада доступан и у обичној кухињи, јер су многи произвођачи куц́них апарата почели да производе пекаче на бази вакуума.
Истраживачи са Пољопривредног универзитета Нањинг под водством Ван-Канг Чанга проучавали су ефекат различитих метода припреме меса на оксидацију и промене у структури говеђих протеина које утичу на сварљивост.
За месо су анализирали два кључна показатеља оксидације протеина и открили да печено месо највише оксидира, затим кувано, а последње је припрема говедина у вакууму. Такође су приметили мање агрегацију протеина и мање промена у структури спремања у вакууму од осталих метода.
Прочитајте још: Које протеине, масти и влака јести за ДОРУЧАК: Направите најбољу комбинацију
Повећана сварљивост
Аутори су затим говедину, која је била припремљена на разне начине, смештали у симулиране желудачне и цревне сокове како би опонашали процес варења. Показало се да месо припремљено у вакууму ослобађа више разноликих пептида од меса припремљеног другим методама. То указује на повећану сварљивост, која је у вакуумској припреми износила 34,97 процената у поређењу са 27,59 процената при кувању и 24,36 процената при печењу.
Што се тиче припреме у вакууму, то је метода у којој се намирнице припремају у херметички затвореној пластичној посуди у воденом купатилу са контролисаном температуром.
Здравије и укусније месо.
Прочитајте још: Направите домаћи биљни сапун БЕЗ ХЕМИЈЕ
Ван-Канг Чанг и његове колеге доказали су да је говедина припремљена у вакууму на 60 степени Целзијуса и са ниским садржајем кисеоника хранљивија и мање је вероватно да узрокује гастроинтестиналне проблеме него ако је кувана у кључалој води на 100 степени или пржена у рерни на 150.
Прочитајте још: Ово је ТРИК због ког више никада нећете направити ЖИЛАВЕ ПАЛАЧИНКЕ
Поред тога, према ауторима, такво месо је укусније и захваљујући овој методи можемо уживати у нежном, сочном и равномерно припремљеном одреску.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ