Појава мољаца у кухињи нису увек одраз нечистоће или немарности домаћице. То је чест проблем многих кухиња.
Мољци у кухињи су опасни по здравље људи. Они могу да изазову алергије, разне болести, тровање храном итд. Испробајте једну од доказаних метода која ће вам помоћи да се заувек решите мољаца у кухињи.
Главни начин за уништење мољаца у кухињи:
У већини случајева инсекти улазе у кухињу са храном купљеном у супермаркету или на пијаци. Неке житарице се иницијално не обрађују, чувају се у зараженим магацинима. Након паковања, мољци лако преживе неколико дана, па настављају да се размножавају и унутар паковања.
Прочитајте још: БУБИЦЕ у БРАШНУ? Чувате га тамо где НЕЋЕ СМЕТАТИ? Не! ОВАКО се ЧУВА БРАШНО!
Мољци се често налазе у брашну, пшеничним житарицама, пиринчу. Не прелазе величину од 3 до 4 милиметра, тело им је смеђе или црне боје. Ако приметите такве штеточине, одмах баците паковање. Не покушавајте да житарице пржите на сунцу или да их "проберете" рукама.
Мољци често остављају јаја на зидовима сувих и топлих ормарића, па се након бацања житарица, после неког времена мољци поново појаве.
Кад баците све из ормариће, обавезно оперите ормариће сапуницом, па премажите са сирћетом. Оставите да се добро осуше и пре поновног складиштења намирница у њега, ставите неколико ченова белог лука или ловоров лист.
Прочитајте још: Да ли БАНАНЕ смеју да се ЗАМРЗНУ? Ми знамо КАКО
Мољци у храни
Када уђу у кухињу, паразити брзо полажу много јаја у житарицама, хлебу, мекињама, орасима.
Стога водите рачуна да редовно перете ормариће где чувате хлеб, колачиће, житарице и зачине.
Проверите да ли су вам житарице безбедне, тако што ћете их потопити у воду, уколико на површину "испливају" црвићи или мољци, баците то све лепо у канту за смеће.
Прочитајте још: Кад ОТВОРИТЕ фрижидер УСТУКНЕТЕ? Зато не бацајте прочитане ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ!
Како спречити ширење мољаца у вашој кухињи:
- Баците све житарице, чајеве, зачине, брашно , кекс - заражене мољцима.
- Очистите ормариће са сапуницом, а затим пребришите алкохолним сирћетом.
- Оставите ормариће пар дана отворене, да се добро осуше, а онда у њих ставите ченове белог лука.
- За то време житарице чувајте у замрзивачу, као и брашно.
- Кад одлучите да житарице и брашно опет држите у ормарићима, ставите их у стаклене тегле и редовно бриште ормариће и водите рачуна да се мољци не појаве.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ