Pojava moljaca u kuhinji nisu uvek odraz nečistoće ili nemarnosti domaćice. To je čest problem mnogih kuhinja.
Moljci u kuhinji su opasni po zdravlje ljudi. Oni mogu da izazovu alergije, razne bolesti, trovanje hranom itd. Isprobajte jednu od dokazanih metoda koja će vam pomoći da se zauvek rešite moljaca u kuhinji.
Glavni način za uništenje moljaca u kuhinji:
U većini slučajeva insekti ulaze u kuhinju sa hranom kupljenom u supermarketu ili na pijaci. Neke žitarice se inicijalno ne obrađuju, čuvaju se u zaraženim magacinima. Nakon pakovanja, moljci lako prežive nekoliko dana, pa nastavljaju da se razmnožavaju i unutar pakovanja.
Pročitajte još: BUBICE u BRAŠNU? Čuvate ga tamo gde NEĆE SMETATI? Ne! OVAKO se ČUVA BRAŠNO!
Moljci se često nalaze u brašnu, pšeničnim žitaricama, pirinču. Ne prelaze veličinu od 3 do 4 milimetra, telo im je smeđe ili crne boje. Ako primetite takve štetočine, odmah bacite pakovanje. Ne pokušavajte da žitarice pržite na suncu ili da ih "proberete" rukama.
Moljci često ostavljaju jaja na zidovima suvih i toplih ormarića, pa se nakon bacanja žitarica, posle nekog vremena moljci ponovo pojave.
Kad bacite sve iz ormariće, obavezno operite ormariće sapunicom, pa premažite sa sirćetom. Ostavite da se dobro osuše i pre ponovnog skladištenja namirnica u njega, stavite nekoliko čenova belog luka ili lovorov list.
Pročitajte još: Da li BANANE smeju da se ZAMRZNU? Mi znamo KAKO
Moljci u hrani
Kada uđu u kuhinju, paraziti brzo polažu mnogo jaja u žitaricama, hlebu, mekinjama, orasima.
Stoga vodite računa da redovno perete ormariće gde čuvate hleb, kolačiće, žitarice i začine.
Proverite da li su vam žitarice bezbedne, tako što ćete ih potopiti u vodu, ukoliko na površinu "isplivaju" crvići ili moljci, bacite to sve lepo u kantu za smeće.
Pročitajte još: Kad OTVORITE frižider USTUKNETE? Zato ne bacajte pročitane VEČERNJE NOVOSTI!
Kako sprečiti širenje moljaca u vašoj kuhinji:
- Bacite sve žitarice, čajeve, začine, brašno , keks - zaražene moljcima.
- Očistite ormariće sa sapunicom, a zatim prebrišite alkoholnim sirćetom.
- Ostavite ormariće par dana otvorene, da se dobro osuše, a onda u njih stavite čenove belog luka.
- Za to vreme žitarice čuvajte u zamrzivaču, kao i brašno.
- Kad odlučite da žitarice i brašno opet držite u ormarićima, stavite ih u staklene tegle i redovno brište ormariće i vodite računa da se moljci ne pojave.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU