Нисмо ни знали да ово може да буде тако важно.
Јаја која користите у припреми колача могу имати велики утицај на крајњу текстуру и укус печених посластица.
Познати посластичари упозоравају да не треба узети прво јаје које нам падне под руку из фрижидера већ да треба обратити пажњуна њихову величину.
Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ПОКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи
- Ако не ставите довољно јаја, недостајаће ваздуха у тесту, што резултира да постаје гушће због мање размере течности и сувих састојака. Такође, добићете густо, недовољно подигнуто тесто или чак са мрвичастом текстуром, у зависности од рецепта.
- С друге стране, ако ставите превише јаја у тесто, можете добити претерано сунђерасту или чак гумену текстуру - каже посластичарка Јоцелин Дрексингер.
Ако у рецепту пише одређена величину јаја за употребу придржавајте се упутства. У супротном, колач неће испасти онако како сте желели.
Прочитајте још: Како да смањите конзумирање БЕЛОГ БРАШНА?
Обрати пажњу на величину на амбалажи
Према правилнику, категорије величине су "С"- малена јаја, чија је маса мања од 53 грама, "М" (средња - од 53 до 63 грама), "Л" (велика - од 63 до 73 грама) и "XЛ", односно веома велика јаја чија је маса већа од 73 грама.
У случају да величина јаја није јасно одређена рецептом, посластичари истичу да бирате велика, односно "Л" величину.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ