Nismo ni znali da ovo može da bude tako važno.
Jaja koja koristite u pripremi kolača mogu imati veliki uticaj na krajnju teksturu i ukus pečenih poslastica.
Poznati poslastičari upozoravaju da ne treba uzeti prvo jaje koje nam padne pod ruku iz frižidera već da treba obratiti pažnjuna njihovu veličinu.
Pročitajte još: Postoji način da ručak ne POKIPI IZ ŠERPE: Koristite predmet koji svi imamo u kuhinji
- Ako ne stavite dovoljno jaja, nedostajaće vazduha u testu, što rezultira da postaje gušće zbog manje razmere tečnosti i suvih sastojaka. Takođe, dobićete gusto, nedovoljno podignuto testo ili čak sa mrvičastom teksturom, u zavisnosti od recepta.
- S druge strane, ako stavite previše jaja u testo, možete dobiti preterano sunđerastu ili čak gumenu teksturu - kaže poslastičarka Jocelin Dreksinger.
Ako u receptu piše određena veličinu jaja za upotrebu pridržavajte se uputstva. U suprotnom, kolač neće ispasti onako kako ste želeli.
Pročitajte još: Kako da smanjite konzumiranje BELOG BRAŠNA?
Obrati pažnju na veličinu na ambalaži
Prema pravilniku, kategorije veličine su "S"- malena jaja, čija je masa manja od 53 grama, "M" (srednja - od 53 do 63 grama), "L" (velika - od 63 do 73 grama) i "XL", odnosno veoma velika jaja čija je masa veća od 73 grama.
U slučaju da veličina jaja nije jasno određena receptom, poslastičari ističu da birate velika, odnosno "L" veličinu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU