Вино као и други производи има ограничен рок трајања.
Отворили сте вино, а попили једну чашу? Да ли остатак можете једноставно да одлижоте и сипате следећом приликом?
Треба имати на уму да једном када се отвори вино има рок трајања. Сада је изложено ваздуху и почиње да оксидира.
У техничком смислу то значи да се ацеталдехид претвара у сирћетну киселину, која заправо претвара вино у сирће.
Овај процес се заправо не догађа преко ноћи, али и не постоји баш чврсто правило о томе колико дуго ће трајати отворена боца вина.
Прочитајте још: Правилно прање ДРВЕНОГ ПРИБОРА: Правимо грешку која доводи до стварања бактерија
На то ће утицати неколико чињеница, попут количине која је остала у боци, колико је вино уопште било старо пре него што сте га отворили и колико је у њему сумпора. Она природна, без сумпора, кваре се брже. Едмондсон, власница винарије каже да је најбоље конзумирати отворено вино 24 сата или барем до 48 сати од отварања.
Важно је и да га правилно чувате, односно да је завтворено чепом, преноси Соутхерн Ливинг.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ