Vino kao i drugi proizvodi ima ograničen rok trajanja.
Otvorili ste vino, a popili jednu čašu? Da li ostatak možete jednostavno da odližote i sipate sledećom prilikom?
Treba imati na umu da jednom kada se otvori vino ima rok trajanja. Sada je izloženo vazduhu i počinje da oksidira.
U tehničkom smislu to znači da se acetaldehid pretvara u sirćetnu kiselinu, koja zapravo pretvara vino u sirće.
Ovaj proces se zapravo ne događa preko noći, ali i ne postoji baš čvrsto pravilo o tome koliko dugo će trajati otvorena boca vina.
Pročitajte još: Pravilno pranje DRVENOG PRIBORA: Pravimo grešku koja dovodi do stvaranja bakterija
Na to će uticati nekoliko činjenica, poput količine koja je ostala u boci, koliko je vino uopšte bilo staro pre nego što ste ga otvorili i koliko je u njemu sumpora. Ona prirodna, bez sumpora, kvare se brže. Edmondson, vlasnica vinarije kaže da je najbolje konzumirati otvoreno vino 24 sata ili barem do 48 sati od otvaranja.
Važno je i da ga pravilno čuvate, odnosno da je zavtvoreno čepom, prenosi Southern Living.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU