Иако већину намирница држимо у фрижидеру, за неке тада чинимо више штете него користи.
Након куповине у супермаркету или набавке на пијаци, већину намирница ћете највероватније одложити у фрижидер, како бисте им што дуже сачували рок трајања.
Ипак, треба имати на уму да се многим намирницама тако не продужава век трајања.
Напротив, поједине намирнице ће у фрижидеру брже сатрулити, или ће изгубити свој укус и текстуру.
Прочитајте још: Колико дуго ЈАЈА смеју да стоје у ФРИЖИДЕРУ, а да се не покваре?
Парадајз
Стављање парадајза у фрижидер може зауставити његово дозревање, и тиме убити укус. У фрижидеру му се мења хемијска структура, и смањује количина једињења у плоду, што утиче на његов укус.
Поред тога, на ниским температурама се може променити и текстура парадајза, а плодови могу постати оштећени и гњецави.
Кромпир
Кромпир треба чувати на хладном и сувом месту, али никако у фрижидеру.
Уколико га ставите у фрижидер, можете изазвати процес разграђивања скроба, који ће утицати на текстуру плода, али и изазвати промену боје и укуса.
Такође, боље је да га одложите у платнену торбу, него у пластичну кесу.
Црни лук
Једна од намирница којој дефинитивно није место у фрижидеру је црни лук. У фрижидеру он почиње брже да гњили, постаје брашнаст и губи свој укус. Осим тога, често се суши, чак и ако га умотате пластичном фолијом.
Зато је најбоље држати га ван фрижидера, на мрачном, хладном и сувом месту где има довољно ваздуха.
С друге стране, у затвореној посуди остатак лука може издржати и до недељу дана.
Хлеб
Док замрзавање хлеба може и те како да успорити поступак старења и појаве плесни, стављање хлеба у фрижидер ће тај поступак заправо убрзати.
Ниска температура узрокује да се скроб кристализује много брже него на собној температури, чиме се убрзава процес који ће хлеб учинити тврдим и без укуса.
Банане
Банане су тропско воће и немају природну обрану од хладноће.
Стављање зрелих банана у фрижидер ће помоћи да остану зреле неколико дана. Али, ако их тамо ставите док су још зелене, зауставићете процес дозревања, и оне ће пре сатрулити.
Чак ни након што их извадите из фрижидера, оне неће дозрети, а кора ће постати црна.
Бели лук
Имајте на уму да ће се бели лук у фрижидеру или у пластичној кеси убуђати.
Најбољи начин за чување белог лука јесте да га држите на собној температури и на сувом и тамном месту које има довољно протока ваздуха.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ