Блитва подиже имунитет, савршени је диуретик, чува мозак и пошто је нискокалорична одлична је за дијету.
Свако ко кубури са килограмиам треба редовно у исхрану уврсти блитву. Нажалост, у Србији се најчешће једе уз куван кромпир и рибу, што је погрешно јер је бпгата витаминима Ц и Б, као и каротином, магнезијумом, гвожђем, калијумом, калцијумом и манганом.
Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)
Ова намирница убрзава пролаз хране кроз црева и отклањају тегобе приликом варења, отклањања нервозу и јача концентрацију. Ствара црвенена крвна зрнаца, јача кости и штити комплетну слузокожу тела, а нарочито очију.
Прочитајте још: Сигурно сте јели СМОКВЕ на сто начина, али никада у СЕНДВИЧУ - Зашто? (ФОТО)
Састојци:
- веза блитве
- лимун
- маслиново уље
- већи кромпир
- 2 чена белог лука
Припрема:
Блитва се детаљно опере, лист по лист. Окрене се наопако и бели корен из средине се "извуче".
Сваки ласт се темељно опере и уклони бели корен.
Када се сви листови темељно оперу блитва се скува у води која је проврила. Блитва је брзо готова, а оценићете да је крај када омекне.
Кромпир се скува у другој шерпи, а претходно исече на коцкице, па нежно помеша са блитвом.
Опрана и очишћена блитва спремна за кување Фото: А. М.
Блитва може да једе са кромпиром, али и као салата. Довољно је додати бели лук, полити лимуновим соком и залити маслиновим уљем.
Прочитајте још: ПОШИРАНО јаје са руколом које ДИЖЕ из МРТВИХ (ФОТО)
Ко не воли бели лук треба да га исече на велике листиће како би га лакше уклонио.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ