Blitva podiže imunitet, savršeni je diuretik, čuva mozak i pošto je niskokalorična odlična je za dijetu.
Svako ko kuburi sa kilogramiam treba redovno u ishranu uvrsti blitvu. Nažalost, u Srbiji se najčešće jede uz kuvan krompir i ribu, što je pogrešno jer je bpgata vitaminima C i B, kao i karotinom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i manganom.
Pročitajte još: Imamo IDEALNO mesto za letovanje, SVE UKLJUČENO, a uz jedan USLOV - dobijate POPUST (FOTO)
Ova namirnica ubrzava prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja, otklanjanja nervozu i jača koncentraciju. Stvara crvenena krvna zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela, a naročito očiju.
Pročitajte još: Sigurno ste jeli SMOKVE na sto načina, ali nikada u SENDVIČU - Zašto? (FOTO)
Sastojci:
- veza blitve
- limun
- maslinovo ulje
- veći krompir
- 2 čena belog luka
Priprema:
Blitva se detaljno opere, list po list. Okrene se naopako i beli koren iz sredine se "izvuče".
Svaki last se temeljno opere i ukloni beli koren.
Kada se svi listovi temeljno operu blitva se skuva u vodi koja je provrila. Blitva je brzo gotova, a ocenićete da je kraj kada omekne.
Krompir se skuva u drugoj šerpi, a prethodno iseče na kockice, pa nežno pomeša sa blitvom.
Oprana i očišćena blitva spremna za kuvanje Foto: A. M.
Blitva može da jede sa krompirom, ali i kao salata. Dovoljno je dodati beli luk, politi limunovim sokom i zaliti maslinovim uljem.
Pročitajte još: POŠIRANO jaje sa rukolom koje DIŽE iz MRTVIH (FOTO)
Ko ne voli beli luk treba da ga iseče na velike listiće kako bi ga lakše uklonio.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU