Ово јело је одлично за оне који држе линију, имају резистенцију на глутен или желе да се здраво хране.
![Paradajzhedljsa.jpg](/cache/images/3/f/9/1/4/3f914f59115344ede5209663f30ea159e3ffd788.jpg)
Хељда је изузатно здрава псеудо житарица на коју није познато да се икада појавила алергија. Ова троугласта медоносна и лековита биљка даје снагу и лечи. Иако није житарица има све састојке, па и више од њих.
Прочитајте још: Здрава је и има само 117 КАЛОРИЈА! Пробајте либанску салату ТАБУЛЕ
![](/gallery/storage/2020_05/30/paradajz.jpg)
Назива се и "црно жито" због тамне боје зрна. Расте у крајевима са умереном кллимом, а код нас се користи, углавном као брашно. Одлична је за срчане болеснике, а садржи и флуор који је добар за децу којој расту зуби.
Састојци:
- парадајз ја једну особу
- шоља хељде
- неколико гранчица першуна
- коцкица бутера (по жељи)
- коцкица сира (по жељи)
- со, бибер
- маслиново уље (по жељи)
Припрема: Уместо да га ставите у ВАЗУ, похујте га, направите џем или витаминску салату од јестивог ЦВЕЋА
![](/gallery/storage/2020_05/30/paradajzheljd.jpg)
Шоља хељде се увече потопи у шерпи са водом и остави преко ноћи. Зрно хељде испушта слуз и ујутра се вода замени свежом. Хељда се скува, чим проври смањи се рингла и кува још неколико минута. Процеди се хељда и помеша са бутером или маслиновим уљем. Исецка се першун и помеша са хељдом. Додају се со, бибер, зачини по жељи.
Парадајзу се исече горњи део, а унутрашњост се извади кашикицом. Парадајз се напуни хељдом. исечени горњи део може да се врати као "поклопац".
Прочитајте још: Не знате шта ћете за ручак? Ево предлога - брзи ЗЕЛЕНИ РИЖОТО
Од хељдиног брашна се праве палачинке и то је добар начин да се ова псеудожитарица понуди деци.