У старим записима спомиње се као намирница коју су ратници узимали како би им дао снагу пре одласка у борбу
Слаткиши који су се некада јели и они које данас имамо, по много чему се разликују. У Старој Грчкој и на Блиском истоку, се пре око 6.000 година јела специјална посластица, направљена од само два састојка- меда и сусама.
То је пастели или интрион.
Сем што је укусан, овој колач је и много здрав.
Ово су његове предности:
Препун је витамина и минерала, садржи антиоксидансе па вам може поправити расположење, и чак дати енергију за дан.
Потребно вам је:
300 грама пасте од чистог млевеног сусама (зове се тахини) и 300 грама меда.
Припрема:
Добро промешајте и направите куглице или плочице, а затим их уваљајте у печени сусам. Ставите их мало у фрижидер да се стегну – и то је то!
Савет: Тахини можете направити и сами. Требају вам ољуштене, сирове семенке сусама, мало сусамовог уља, али може и маслиново или суноцокретово (две кашичице уља иду на пола до једне шољице семенки). Пре него што их самељете у блендеру, семенке мало препржите на тигању док не добију златну боју. Пазите да вам сусам не загори, јер ће постати горак. Убаците их у блендер, додајте уље и блендујте док не добијете глатку, густу смесу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ