Грчки јогурт, крем сир и бела чоколада супер иду уз киселкасте боровнице
САСТОЈЦИ:
За подлогу:
- 250 гр млевеног кекса
- 125 г маслаца
За прелив од боровница:
- 250 г свежих боровница
- 2 врећице ванилин шећера
- 1 кашика шећера
- сок пола лимуна
За крему:
- 500 г грчког јогурта
- 250 г маскарпонеа
- 250 г крем сира
- 200 г беле чоколаде
- 1 врећица инстант желатина (20 г)
- 2 кашике шећера у праху
ПРИПРЕМА:
Боровнице оперите и ставите у лонац. Додајте шећер, ванилин шећер и лимунов сок. Загрејте до врења па кувајте 10-15 минута на средњој ватри уз повремено мешање. Смеса се треба мало згуснути, а боровнице распасти. Охладите.
За подлогу уситните кекс и отопите маслац. Добро проешајте и утисните у дно калупа од 24цм, који сте претходно премазали с мало маслаца и обложили пек- папиром. Ставите у фрижидер док припремате крему.
Белу чоколаду уситните и отопите у микроталасној или на пари. Прохладите.
У дубљу чинију ставите јогурт и сиреве (нека буду собне температуре) па их добро умутите миксером. Додајте и отопљену чоколаду и наставите миксати. Сада успите инстант желатин и миксајте око минут. На крају додајте и шећер у праху, и миксајте да се сви састојци добро повежу.
Крему можете пробати, па по потреби додати још шећера ако волите слађе торте.
Преко подлоге излијте пола креме и поравнајте. На неколико места распоредите пола прелива од боровница, развуците чачкалицом (слично као за мраморни колач). Прелијте остатком креме и поновите поступак с остатком прелива.
Добро охладите у фрижидеру, најмање 4 сата, а најбоље преко ноћи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ